Upoznajte složnu domaću braću koji, za razliku od brojnih vršnjaka, nisu napustili Zagorje

“Ne znam kaj bi se moralo dogoditi da odem – mi ovdje imamo sve”

Objavljeno: 27.05.2023. zagorjeinternational

Put do kleti bio je tipičan – uzak, loš i strm, jedan od onih kad se nadaš da ti nitko neće doći ususret, započinje reportažu Večernji list, čiju su ekipu  Martin i Bruno Pavrlišak ugostili u Zagorju. Ipak, u članku se navodi kako se put isplati jer kad se popnete do vrha i pogledate zelene brege i vinograde na jednu i ljubičaste perunike na drugu stranu i čujete cvrkut ptica, zaboravite sve što vam je putem palo na um.

Dok njihova baka, koja je brege poljubičastila cvijećem, žuri iznijeti tek pečenu bučnicu, braća govore o Zagorju i zašto su odlučili tu ostati. Martin se bavi programiranjem i web dizajnom, studira na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i od prošle godine ima svoj obrt. Počeo je s grafikom, zatim se prebacio i na fotografiju i video jer bez toga nema kvalitetnog dizajna, objašnjava. Dok je studirao, sve je radio besplatno, a to mu se poslije vratilo kroz preporuke i širi krug poznanstava. Kaže da vjeruje u vraćanje zajednici pa mala poduzeća i startupovi kod njega mogu dobiti digitalne usluge besplatno, a on tako podržava poduzetništvo i inovacije. Martin naglašava da je iz Donje Stubice, no sada živi u Zaboku.

– Ne znam kaj bi se moralo dogoditi da odem iz Zagorja. Mi ovdje imamo sve. Evo, pri nama možeš flaksati i biti mokar, a u Zagrebu ne. I tam nema dedeka da ti prigovara da nisi dobro pokosio travu – govori u šali Bruno.

Bruno studira strojarstvo u Zagrebu i redovito putuje. Smatra da je Zabok središte poslovnog svijeta županije, čemu pridonosi blizina Zagreba i odlična prometna povezanost pa se i vlakom do glavnoga grada stigne vrlo brzo. Veseo je, zafrkant i zapravo se ponaša upravo u skladu sa svojih dvadeset. Kad se udruži s bratom pa se na nekoga okome sa šalama, taj je nastradao.

Braća Pavrlišak ovogodišnji su predstavnici Krapinsko-zagorske županije u projektu Moja.hr, svaki s druge strane kamere. S njima je u timu još i Brunin najbolji prijatelj, 19-godišnji Filip Vrančić koji se bavi foto i video snimanjem:

– Uh, velik je to pritisak napraviti i dobar rezultat i realno prikazati Zagorje – zabrinuto će Martin nastavivši objašnjavati da Zagorje nisu samo brežuljci, lijep krajolik i tradicija, već da Zagorje prije svega čine ljudi koje on i brat opisuju srčanima, piše Večernji.

Mnogi su do sad otišli iz Zagorja, no braća ne pomišljaju na tu soluciju.

– Volim Zagorje u svakom smislu te riječi. Zbog prekrasne prirode, vinograda, bogate kulturne baštine koja se može vidjeti u našim pričama, običajima i tradicionalnoj kuhinji – dočarava nam svoj kraj Martin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba