Održana završna konferencija međunarodnog projekta ‘CRO-SI SAFE’

“Stekli smo vrlo vrijedna znanja o tome kako zajednički reagirati u slučajevima velikih nesreća”

Objavljeno: 26.05.2023. Vanja Hozmec

Nakon godinu dana provođenja, od lipnja prošle godine, do 31. svibnja ove, u petak je održana završna konferencija projekta ‘CRO-SI SAFE’ kojemu je glavni cilj bio unapređenje prekograničnog partnerstva hitnih spasilačkih službi uspostavom zajedničkog protokola prekogranične suradnje. 

Projekt je stajao nešto više od 739.600 eura, 85 posto iznosa stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodio se u okviru programa suradnje “INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020”. 

Voditeljica projekta Tanja Ivek rekla je da je bilo vrlo intenzivno i izazovno provesti brojne aktivnosti u roku od godinu dana jer je se ta količina aktivnosti inače provodi u razdoblju od dvije ili više godina.

Cilj ispunjen

– Želeći iskoristiti maksimalna dostupna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno programa “INTERREG Slovenija – Hrvatska”, mi smo sve to ‘nabildali’ jer smo htjeli napraviti zaokruženu priču da, s jedne strane jačamo kapacitete prekograničnog područja, odnosno, da educiramo naše žurne službe, ali i da nabavimo dodatnu opremu za njihove potrebe. S druge strane, htjeli smo da svi stanovnici na ovom području znaju kako pravilno reagirati u slučaju masovne nesreće, prirodne ili izazvane ljudskim faktorom – rekla je Ivek te dodala da je cilj projekta ispunjen:

– Cilj projekta je bio doprinijeti poboljšanju pružanja prekograničnih usluga žurnih službi i to smo napravili upravo kroz te brojne edukacije i nabavku opreme. Dodatno, edukacije smo radili i za djecu u vrtićima i osnovnim školama, a napravili smo i brojne publikacije te videe koji su uvijek dostupni na web stranici projekta – poručila je.

Zagorska razvojna agencija ima ulogu vodećeg partnera na projektu, a od ostalih partnera na projektu, tu su još Krapinsko – zagorska županija, Razvojna agencija Sotla i Občina Rogatec. Pridruženi partneri su Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Vatrogasna zajednica KZŽ, HGSS – stanica Zlatar Bistrica, Zdravstveni dom Celje, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, Gasilska Zveza Slovenije i Razvojna agencija Savinjske regije. 

Ivana Šalković iz ZARA-e kazala je da je cilj svakog ‘INTERREG’ programa riješiti neki prekogranični izazov. U ovom je slučaju detektirano da je problem bio nedostatak zajedničke koordinacije, nedovoljna operativna povezanost hitnih spasilačkih službi i nepostojanje sustavnog, prekograničnog partnerstva hitnih službi. 

– Rezultat projekta je upravo to – odgovorili smo na ovaj prekogranični izazov, uspostavili smo dobru suradnju, ojačali smo postojeća dugogodišnja, prekogranična partnerstva, ali smo i proširili krug partnera s kojima ćemo zasigurno surađivati u buduće. Dakle, projekt je proizašao s planiranim rezultatima, a to su svakako uspostava ‘CRO-SI SAFE’ tima, čemu je dokaz i današnje potpisivanje memoranduma o njegovoj uspostavi. Uz to, unaprijeđene su vještine svih dionika hitnih službi na ovom prekograničnom području – izvijestila je Šalković te dodala da ovo nije kraj, već samo početak sjajne suradnje. 

Župan Občine Rogatec Martin Mikolič rekao je da je ovaj projekt jedan od uspješnijih projekata Slovenije i Hrvatske, a da su njegove prednosti brojne. 

‘Na višu razinu’ 

– Danas je sretan dan za sve koji su sudjelovali u projektu. Najprije svi zajedno možemo zahvaliti tome što je projekt uopće bio odobren od strane Europske unije, a onda sada možemo biti sretni što je on sretno i završen. Svi sudionici su projektom stekli vrlo vrijedna iskustva i znanja o tome kako reagirati u slučajevima velikih nesreća, a s druge strane, u sklopu projekta je nabavljena vrijedna i potrebna oprema za naše hitne službe – rekao je župan Mikolič. 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je kroz projekt suradnja hitnih službi sada dignuta na višu razinu.

– Ključno je da smo uredili protokole koje ćemo koristiti ako nas, a to nikako ne želimo, zadese neke veće elementarne nepogode ili nesreće – naglasio je župan pa nastavio:

– Moja je želja, i to će ujedno biti i naš cilj, da kroz neke druge programe prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska ili neke fondove koji će nam biti na raspolaganju, pokušamo protokol dodatno proširiti da u njega budu uključene sve općine s naše i slovenske strane i da si naše hitne službe međusobno budu na raspolaganju i imaju usklađene protokole – najavio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba