Općina Kumrovec se uoči Dana mladosti pobratimila sa sjevernomakedonskom Općinom Berovo i bugarskom Općinom Boljarovo

ŠPLAJT: Mi imamo što naučiti od njih, ali i oni od nas, pa da svi skupa vidimo koliko si možemo pomoći na raznim poljima

Objavljeno: 26.05.2023. zagorjeinternational

Svečano je ovih dana u Kumrovcu, sve je u znaku Dana mladosti i radosti, na kojem se ponovo očekuje na tisuće posjetitelja, no posebno je ozračje vladalo u petak u prostorima same Općine. Naime, potpisan je memorandum o bratimljenju sa sjevernomakedonskom općinom Berovo i bugarskom općinom Boljarovo. Simbolika je da se ovo bratimljanje triju općina dogodilo upravo uoči Dana mladosti.  

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt prisjetio se kako je uopće došlo do prvotne suradnje koja je sada prerasla u bratstvo.

Dugogodišnje druženje

– Sve je počelo s prijavom LAG-a Zagorje – Sutla na natječaj ‘Europska mala povijesna mjesta’, gdje smo bili u krugu od osam zemalja. Naravno, tu su nastala nova prijateljstva kroz sve te godine našeg druženja, a najbolja prijateljstva smo ostvarili, jer imamo sličan mentalitet, s ekipom iz Sjeverne Makedonije i Bugarske – rekao je načelnik Šplajt koji je istaknuo njihovo izrazito dobro gostoprimstvo s početka suradnje.  

Kumrovec naime već duže vrijeme gradi suradnje i prijateljstva diljem Europe, pa je tako uz već dvije internacionalne bratske zajednice, s gradom Descartes iz Francuske i susjedne Bistrice ob Sotli te domaće bratske Općine Fažane, dodao još dva brata svojoj europskoj obitelji.  

– Imamo već tu lijepu obitelj, gdje su svi bivši načelnici Kumrovca radili na tome kako bismo imali dobre odnose s više mjesta i gradova u Europi. Vjerujem kako ćemo svi skupa imati koristi od ove suradnje i da ćemo razmjenjivati iskustva kroz naredno razdoblje. Imamo mi što naučiti od njih, ali i oni od nas, pa da svi skupa vidimo koliko si možemo zajedno pomoći kroz određene europske projekte i da budemo u lijepoj velikoj zajednici europske obitelji – poručio je Robert Šplajt te otkrio kako je ideja o potpisivanju baš došla od Hriste Hristova, jer se u subotu obilježava Dan mladosti. On je, dodao je, i jedan od zaslužnih za ostvarenje ove međunarodne suradnje.

– Ovo prijateljstvo je počelo prije četiri godine u Španjolskoj i to na moju inicijativu koju su zatim u Bugarskoj, gdje je bilo i ostalih sedam zemalja iz projekta, prihvatili te smo odlučili napraviti memorandum o bratimljenju. Delegacija Bugarske je već drugi put u Kumrovcu, a prvi puta sam osobno tu pa koristim ovo priliku za zahvaliti se na gostoprimstvu – kazao je načelnik Boljarova Hristo Hristov te je nabrojao područja daljnje suradnje:

– Izuzetno mi je drago što smo potpisali ovaj memorandum kojim će surađivati čak tri zemlje i to na području sporta, ekonomije, turizma, koji je u Kumrovcu sjajno razvijen, ali i raznih drugih projekata – primijetio je Hristov.

I načelnik Berova Zvonko Pekevski prisjetio se samih početaka suradnje i koji su tada bili ciljevi.  

Urodilo plodom

– Naša suradnja započinje projektom ‘EU SAFE’, gdje smo s općinama Kumrovec i Boljarovo željeli podijeliti našu kulturu. Uistinu smo sretni što je projekt urodio plodom te što dobivamo dva nova prijatelja. Sretan sam, također, što ćemo ubuduće imati suradnju u svim područjima iz memoranduma. Radeći na tim poljima, mi ćemo dodatno obogatiti prijateljstvo, ne samo među nama nego i našim građanima – poručio je načelnik Pekevski i dodao značenje ovog bratimljenja za jednu državu izvan EU:  
– Ogromno zadovoljstvo donosi nam ovaj povijesni trenutak kada napokon možemo širiti prijateljstvo s drugim europskim općinama – rekao je Zvonko Pekevski.

Iako se radi o jedinicama lokalne samouprave, ovaj memorandum će biti koristan i za širu zajednicu, pa tako i za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju, istaknuto je.

– Važno je da svaka općine i grad imaju puno prijateljskih stranih općina i gradova jer upravo u toj različitosti je naše bogatstvo. Učimo jedni o drugih, surađujemo i tako rastemo zajedno. Čestitke na ovom potpisivanju sporazumu i veselim se budućim zajedničkim projektima, aktivnostima, suradnji koja će donijeti dobrobit, kako u Zagorju,  tako i onoj u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj – zaključila je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba