Ususret 30. rođendanu Čakovca, gradonačelnica Ljerka Cividini napravila je retrospektivu proteklog razdoblja

“Najbolja demografska mjera je stvaranje okruženja u kojem će djeca dobiti kvalitetno i konkurentno znanje”

Objavljeno: 25.05.2023. zagorjeinternational

Vrijeme ususret Danima grada sa sjevera Hrvatske koji se ove godine obilježavaju po 30.  put izvrsna je prilika za napraviti pogled u nazad, stoga smo zamolili čakovečku gradonačelnicu Ljerku Cividini za rezime protekle godine uz naravno, osvrt na aktualne projekte, probleme i rješenja s kojima se susreće.  

Veliki i manji projekti

– Od prvog dana krenula sam s radom koji naglasak ima na izradi potrebnih preduvjeta i dokumentacije za projekte, koje ćemo moći spremni prijavljivati na natječaje koji dolaze. I to se pokazalo kao pun pogodak. Uz reorganizaciju poslovanja i stabiliziranje financijske situacije, možda smo najviše vremena uložili u izradu Strategije razvoja urbanog područja (SRUP) kao temelj za otvorenje puta za ubrzavanje razvoja našeg Čakovca i privlačenje europskih sredstava unutar mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) Europske komisije. U ljeto 2021. formirali smo tim za provedbu ITU aktivnosti, sklopljeno je partnerstvo s općinama Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec, početkom 2022. pripremljena Komunikacijska strategija i akcijski plan, a čakovečka Razvojna agencija počela je izrađivati analizu stanja Urbanog područja. Formirano je Koordinacijsko vijeće, a nakon toga i Partnersko vijeće, dok u veljači ove godine pripremljen nacrt Strategije i Akcijskog plana koji je u suradnji s djelatnicima resornog ministarstva usklađen s Integriranim teritorijalnim programom. U pripremnom razdoblju u ovom zaista zahtjevom pothvatu, pripremljena je lista strateških projekata s posebnim naglaskom na projekte koji su kandidirani na bespovratna sredstva iz ITU mehanizma i za koje će u Međimurje stići čak 18 milijuna eura – započela je presjek gradonačelnica Cividini s najvažnijem projektom unazad nekoliko godina, no istaknula kako je to samo jedna od financijskih omotnica u nizu manjih projekata od velike važnosti građanima te ih je nabrojala.  

– Dobili smo sredstva za obnovu dva i izgradnju jednog novog dječjeg vrtića u Čakovcu, izgradnju Vatrogasnog doma u Savskoj Vesi, sunčane elektrane na čakovečkim bazenima, zaključili europski projekt revitalizacije Perivoja Zrinskih, pribavili sredstva za nove sadnice diljem grada. U segmentu izgradnje ili adaptacije zone aktivnog življenja radovi nas očekuju na ‘SRC Mladost’ u Čakovcu, a uredit će se i biciklističke staze na relaciji Savska Ves – Totovec te biciklističke staze. Iz EU sredstava Čakovčani će dobiti novi centralni Trg Republike, a formirat ćemo i ‘Inspiracijski centar kreativnosti’ u prostoru bivše vojarne, kao potporu poduzetništvu. Park se, također planira i na prostoru ‘Gradskog kotara Zapad’. Prijavljen je ‘Regionalni teniski centar’ uz koji ćemo urediti još jedan park kao mjesto koje će spajati sve sportske sadržaje SRC-a Mladost. Uredili smo potpuno nove jaslice u Slemenicama, otkupili potrebna zemljišta za lokaciju na kojoj će se graditi IV. osnovna škola Čakovec, te riješili suglasnosti potrebne da se krene s izradom glavnog projekta za rekonstrukciju Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić“ Čakovec. Za NPOO spremna je prijava za dogradnju učionica i školske dvorane OŠ Kuršanec te izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju II. OŠ Čakovec – nabrojala je Cividini, uz što je napomenula kako nedostaju sigurne i prohodne prometnice pa se dosta investicija upravo toga tiče, a koje su godinama građani zahtijevali. Dodatno je gradonačelnica u pregledu prošle godine istaknula uspješnosti na ‘soft’ projektima odnosno zapošljavanje pomoćnika u nastavi, pomoći u kući, osiguravanje prehrane za djecu u riziku od siromaštva.  

Kako to obično biva u RH, najveći izazov s kojim se susreću gradovi i općine nisu složenost projekata, već rješavanje složenosti financija.  

– Mi Čakovčani jako dobro znamo kakva je situacija bila prije dvije godine kad sam preuzimala funkciju, ali ujedno i jednu višegodišnju borbu u smislu konsolidiranja financija. No, s racionalizacijom poslovanja, okretanju vanjskim izvorima financiranja i fondovima, situacija se rapidno mijenja i uspješno savladavamo ovu prepreku, dan za dan, projekt po projekt. Tijekom 2022. Grad je značajno popravio likvidnost, stanje dospjelih nepodmirenih obveza i rezultat poslovanja. Nakon što je u prvom polugodištu podmiren sav dug po nalozima društvenih djelatnosti iz prethodnog razdoblja, nastavljen je pozitivan trend uz sufinanciranje projekata koje provode škole i ustanove predškolskog odgoja, a što ranije nije bio slučaj – poručila je gradonačelnica Cividini navodeći jedan izazov koji nije financijske prirode, a to je izgradnja nove zgrade za korisnike i djelatnike ‘Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec’.  

Tajna uspjeha

Grad Čakovec po mnogo toga je u samom vrhu raznih ljestvica uspješnosti. Jedna od njih je boljka svih jedinica lokalne samo uprava, ali dobrog djela Europe, naravno riječ je o negativnoj demografskoj slici. Tu smo zamolili gradonačelnicu Ljerku Cividini da nam otkrije tajnu uspjeha Čakovca.  

– Prema popisu iz 2021. godine nismo pali u demografski “bezdan“ već smo sredina koju sve veći broj mladih obitelji odabire kao idealnu za istovremeno uspješno građenje poslovnih karijera i podizanje obitelji. Važno je današnjoj djeci omogućiti da i u manjim sredinama imaju iste mogućnosti za učenje i stjecanje dodatnih znanja i vještina kao i njihovi vršnjaci iz velikih gradova. Čakovec ne samo da ulaže u obrazovanje bez obzira ulazi li to u naš djelokrug rada ili ne, već svake godine nastojimo pokrenuti neki novi projekt. Smatram da je to najbolja demografska mjera jer je stvaranje okruženja u kojem znate da će vaša djeca dobiti kvalitetno i na tržištu rada konkurentno znanje, u kojem postoji širok izbor izvannastavnih aktivnosti za njih, najbolji poziv da ovdje živite, radite i podižete obitelj – objasnila je gradonačelnica Čakovca te je nabrojala konkretne mjere ulaganja u mlade:

– Grad Čakovec za obrazovanje izdvaja oko polovice svog proračuna, te smo četvrti veliki grad u zemlji prema ulaganju u djecu i mlade, točnije njihovo obrazovanje, a uzevši u obzir broj stanovnika, Grad je za obrazovanje, po glavi stanovnika, izdvojio više od 530 eura te je i prema tom pokazatelju u top 10 gradova u zemlji. Od 2022. svim osnovnoškolcima osigurali smo zdrav i nutritivno uravnotežen školski obrok, u suradnji sa školama sufinanciramo kupnju obrazovnih materijala, omogućili smo besplatno korištenje digitalne knjižnice ‘Oxford University Pressa’, u vrtiće uveli dodatni program učenja engleskog jezika i drugo. Pritom smo u samo dvije godine povećali broj mjesta u jaslicama za preko stotinu, tako da je gotovo 60 posto malih Čakovčana uključeno u jasličke programe, a u Slemenicama su krajem godine s radom krenule i nove jaslice investicijom Grada. U gradskim predškolskim ustanovama financiraju se pomoćnici za djecu s teškoćama, a pomoćnike, odnosno, komunikacijske posrednike na raspolaganju imaju i baš sva djeca u osnovnim školama koja imaju valjana rješenja. Stipendiramo i deficitarnija obrtnička zanimanja, a već dvadesetak godina dodjeljujemo stipendije studentima te je u njih uloženo preko 4,6 milijuna eura – kazala je gradonačelnica te je potkrijepila tvrdnje s odličnim rezultatima osnovnoškolaca na državnim natjecanjima i smotrama.  

Budućnost u turizmu

Ono što je nemoguće postati preko noći je turistička destinacija za što je potrebno više godina fokusiranih na izgradnju ponude koju ima temelj u realnim vrijednostima područja.  

– U Čakovcu se turizam kao gospodarska grana počeo ozbiljnije razvijati tek prije nepunih deset godina. Dakle, još smo na početku osmišljavanja svoje turističke ponude. To je dobro, jer možemo naučiti iz pogreški drugih, ali i destinaciju osmisliti komplementarno sa svojim okruženjem. Imamo veliki potencijal u kulturnom i zdravstvenom turizmu, a očuvana priroda i bogata eno-gastronomska tradicija trebaju biti dodatna vrijednost i razlog više da se posjeti Čakovec. Manifestacije i povijest dva su motiva zbog kojih naši gosti najčešće dolaze u Čakovec, ili otkrivaju i prate stope Zrinskih i Frankopana ili su dio nezaobilaznog Porcijunkulova, Fašnika, Sajma jagoda, cvijeća i tradicije. Naša županija je svojim bogatstvom ponude pravi melem za dušu, uz zeleni pitoreskni i vinski dio te nepresušno vrelo kulture, tradicije i okusa u ostatku sjevera  – istaknula je turističku ponudu Cividini i poručila – Čakovec je ponosno srce Međimurja, europske destinacije izvrsnosti.      

Veliki 30. jubilej potrebno je i na dostojanstven način obilježiti, tako ove godine Dani grada Čakovca imaju posebno bogat program.  

– U šest dana organizirat ćemo ukupno 50-ak programa za sve uzraste i za sve ukuse, počevši od 25. do 30. svibnja. Kao i prošle godine, program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da kreiraju i provode, pa tako ne nedostaje okupljanja udruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, očekuje nas i nekoliko koncerata koji su dar Grada Čakovca građanima, a to sve redom oživit će naš grad i na najbolji mogući način omogućiti nam da proslavimo dan grada, 29. svibnja i pripremi nas za bogata ljetna zbivanja u Čakovcu – pozvala je gradonačelnica Cividini, a detaljan program možete pronaći OVDJE.  

Za kraj gradonačelnica se obratila onima koji čine Čakovec gradom, odnosno svojim sugrađanima.  
– Živimo u izazovnim vremenima, kad na promjene treba reagirati brzo, kvalitetno i prije svega mudro. Čakovec zahvaljujući i svojim stanovnicima, kojima je stalo do načina i smjera u kojem se grad razvija, uspješno plovi tim nemirnim morem. Poznavajući vas, svoje sugrađane, sigurna sam da prilike koje dolaze pred nas, neće ostati neiskorištene. Zajedno možemo sve, te se unaprijed radujem svakom novom provedenom projektu koji će obogatiti našu sredinu te nam nadomak kućnog praga otvoriti nove mogućnosti i sadržaje – zaključila je Ljerka Cividini čestitavši stanovnicima Dan grada Čakovca. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba