DONJA PAČETINA: ’Rupčage’ duboke do 10 centimetara, visoki rubovi šahtova, i sve to tako stoji osam mjeseci, tvrde ogorčeni mještani

NADZOR: Asfaltiranje i hitan završetak radova su prioritet, no loše vrijeme to onemogućuje

Objavljeno: 24.05.2023. VH

U našu su redakciju stigle poruke mještana naselja Donja Pačetina koji tvrde da se već punih osam mjeseci ne sanira županijska cesta Ž2158 na dijelu kod spoja s lokalnom cestom u središtu mjesta. 

– Rupčage, 10 centimetara visok rub asfalta i rub metalnog poklopca šahtova, prilaz mostu preko potoka, dječje igralište… sve je to ostavljeno od strane Općine Sveti Križ Začretje, Županijske uprave za ceste KZŽ i izvođača radova, tvrtke CGP – napisali su ogorčeni mještani koji takvom prometnicom moraju prolaziti svaki dan i time riskiraju oštećenja na vozilima.

‘Ni mi nismo zadovoljni’

Kako smo doznali iz Općine, u ovom se slučaju radi o projektu Aglomeracije Zabok, a radovi se, osim na navedenoj lokaciji, obavljaju na još nekoliko mjesta na području općine Sveti Križ Začretje.

– Iako Općina smatra da je navedeni projekt od izuzetne važnosti, posebno po pitanju zaštite okoliša te da će podići kvalitetu života i utjecati na to da novim generacijama ostavimo čiste rijeke i potoke te poboljšamo kvalitetu i sigurnost sustava za vodu za piće, svjesni smo svih problema koji se dešavaju na terenu i s kojima se svakodnevno suočavaju naši građani. Razne okolnosti, od divljanja cijena na tržištu, problema s nabavom materijala, vremenskih uvjeta i slično, dovele su do kašnjenja radova te produljenja rokova. Najveći problem stvaraju završni radovi odnosno samo asfaltiranje dionica. Moramo napomenuti da je izvođač radova ušao u posjed spornih nerazvrstanih prometnica te su to sada službeno gradilišta – rekao nam je načelnik Marko Kos te dodao:

– Zagorskom vodovodu d.o.o., kao investitoru, te izvođaču radova, upućeno je niz dopisa, slika stanja na terenu te zahtjeva za rješavanjem problema na koje nas svakodnevno naši građani upozoravaju i koji se na terenu dešavaju. Održan je i niz sastanaka na kojima je vršen pritisak i na investitora i na izvođača radova, s ciljem da se ubrzaju radovi. Iako je proteklih tjedana dio spornih dionica riješen i asfaltiran, još uvijek imamo niz otvorenih gradilišta na kojima situaciju dodatno pogoršavaju vremenske neprilike i obilne padaline – poručio je i zamolio građane za još malo strpljenja, iako je i on sam priznao da je razočaran provedbom projekta. 

Iz tvrtke In-Stria koja provodi nadzor radova poručili su da se periodično saniraju udarne rupe na dijelovima cesta iznad kanalskog rova kako bi se omogućilo sigurno odvijanje prometa.

– Učestali kišni periodi s neuobičajeno velikom količinom padalina onemogućavaju izvođenje asfalterskih radova. Prema nalozima Nadzora i Naručitelja, prioritetni su radovi asfaltiranja i zahtjeva se hitno dovršenje radova. Vremenski uvjeti na terenu su prepreka za planirani i očekivani rok završetka – kažu iz tvrtke koja provodi nadzor na spomenutom gradilištu. 

Poslana upozorenja 

Iz Županijske uprave za ceste su nam poručili da, s obzirom da je investitor Zagorski vodovod d.o.o., oni ugovaraju dinamiku i rokove izvođenja samih radova. 

– Budući da se radovi izvode u javnom cestovnom zemljištu, ova Uprava izdaje Suglasnosti na privremenu regulaciju prometa i Suglasnosti za izvođenje radova u javnom cestovnom zemljištu sukladno posebnim uvjetima gradnje. Na svako saznanje i uočene nepravilnosti koje nisu u skladu s izdanim Suglasnostima, ova Uprava je dopisom upozorila i upozorava izvođača i investitora predmetnih radova da održavaju i postavljaju potrebnu privremenu regulaciju prometa, da održavaju otvorena gradilišta (saniraju udarne rupe, saniraju gradilišta nakon kišnih padalina…) te da pristupaju završnim sanacijama istih sukladno projektnoj dokumentaciji – poručili su iz ŽUC-a i dodali da je na predmetnoj županijskoj cesti Ž2158 u naselju Donja Pačetina izvođač radova djelomično pristupio radovima na završnoj sanaciji gradilišta javne odvodnje (ugradnji asfaltnih zastora), no da se za završetak predmetnih radova i konkretne rokove potrebno obratiti investitoru.

Upit smo poslali i u Zagorski vodovod d.o.o., no odgovore za sada još nismo zaprimili. 

čitatelj

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba