Uspjeli očuvati 220 zaposlenih, a narudžbe su u stalnom rastu

Nakon ‘za dlaku’ izbjegnute likvidacije krapinska Kotka radi punom parom

Objavljeno: 23.05.2023. zagorjeinternational

Krapinska Kotka, tekstilna industrija, lani je započela aktivnosti u pogledu očuvanja proizvodne vrijednosti poduzeća, kako radnika, tako i kupaca, te generalno u cilju stabilizacije poslovanja, a danas, jedan od važnijih poslodavaca u Krapinsko – zagorskoj županiji zapošljava oko 220 radnika, očuvavši dvije trećine nekadašnjih kapaciteta.

Mirnije vode

To je sve važan okvir za vlasnike – većinski vlasnik je Ivan Cerovečki, jer je, kako neslužbeno doznaje Poslovni, tvrtka sve atraktivnija i za nova partnerska povezivanja. Za sve te nove značajke u poslovanju i o potencijalima koji se otvaraju za sad su iz Kotkine Uprave ‘zakopčani’. Međutim, riječ je o procesu koji je kao preokret krenuo u praktičnu provedbu još na temelju odluke prošlogodišnje skupštine dioničara. I to nakon što je pozitivan utjecaj oporavka tržišta u tekstilnoj branši počela bilježiti i Kotka. Dioničari su odlučili obustaviti postupak likvidacije (iz sredine 2021.) koji je razlog za glavobolje bio Upravi, ali i radnicima, a isto tako i sindikatu. Odlukom o nastavku poslovanja Kotka je ušla u mirnije vode.

Također, tijekom cijelog postupka likvidacije tvrtka je kontinuirano bila likvidna i bez nepodmirenih obveza, ali sa sve većim izgledima za oporavak poslovanja za što je presudni faktor upravo bilo to da i dalje raspolaže s kadrovskim resursima. Radnici su temeljem odluke o poslovno uvjetovanom otkazu bili na otkaznom roku čije se trajanje produljilo, uz pomoć koju je na tom planu pružio upravo sindikat. Posrijedi je važan element u sklopu izlazne strategije iz postupka likvidacije, naročito u kontekstu postojanja preliminarnih dogovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji, dakle i s njihovim stalnim kupcima, ali samo uz uvjet da tvrtka izađe iz zone likvidacije te nastavi s normalnim poslovanjem, piše Poslovni.

No sudeći po aktivnostima koje se odnose na predstojeću skupštinu u lipnju, kroz najavu prijedloga odluka glede pokrivanja svih nagomilanih gubitaka iz 2020., 2021. i 2022. od oko 14 milijuna kuna, kompanija se očito ubrzano priprema za predstojeće razdoblje koje se generalno u ovoj branši ocjenjuje perspektivno. Tržište, kao i narudžbe stranih modnih kuća, stalno rastu.

Sanacija gubitaka

Predsjednik Uprave je Josip Pelin, dok su članovi Uprave Krunoslav Cerovečki i Branko Leško. A u nizu prijedloga Uprave za skupštinu dioničara nalaze se i odluke koje se nakon sanacije gubitaka iz zadržane dobiti odnose na pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala. Kotkin TK iznosio bi oko 3,114 milijuna eura. Hoće li to dovesti do mogućnosti povezivanja s potencijalnim partnerima koji navodno iskazuju interes jer prepoznaju potencijal na duže staze, o čemu se na tržištu nagađa, ostaje za vidjeti.

Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Nenad Leček, navodi da je tek dio radnika otišao iz kompanije, neki jer su počeli raditi za nove poslodavce koji imaju sve veće potrebe za novim radnicima, a neki zato što im je malo trebalo do uvjeta za prijevremenu mirovinu. Ističe da su kao sindikat pružili podršku i radnicima i poslodavcu, kojem su išli na ruku u pogledu pojašnjenja radnicima glede produljenja otkaznih rokova, piše Poslovni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba