Milanović: Malo je takvih profesija ili poziva – rezervoar je iscrpljen, nema dalje

Objavljeno: 23.05.2023. zagorjeinternational

U tijeku je 12. Konferencija socijalnih radnika koja se održava u Termama Tuhelj pod nazivom “Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada“. Cilj konferencije je ukazati na sve snage socijalnog rada i njegove temeljne dimenzije. Organizator ‘Hrvatska udruga socijalnih radnika’ tako želi u fokus staviti profesiju i sve socijalne radnike i druge stručnjake bliske socijalnom radu koji svakodnevno jačaju profesiju, neovisno o tomu kakve su okolnosti u sustavima u kojima socijalni radnici djeluju ili široj društvenoj zajednici.  

Poseban posao

Uz Krapinsko – zagorsku županiju, pokrovitelji Konferencije su i Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Grad Zagreb. Prvog dana konferenciji je nazočio predsjednik RH Zoran Milanović, koji je naglasio da socijalni radnici pomažu nekome nad kime ni u jednom trenutku ne ostvaruju nikakvu stvarnu moć ili dominaciju što je, kaže, za njega važno.  

– Malo je takvih profesija ili poziva – to su učitelji i učiteljice, oni što rade s malom djecom, medicinske sestre, socijalni pedagozi, defektolozi, logopedi, socijalni radnici. I tu je u principu rezervoar iscrpljen, nema dalje. Za te plaće koje primate, koje su prosječne, morate davati sebe ljudima koji nisu bolesni na način na koji je bolestan netko kome treba liječnik. Poseban posao, posebna ekipa i zato mi je osobita radost da mogu biti ovdje – poručio je Milanović.  

Više stotina okupljenih djelatnika u sustavu socijalne skrbi pozdravila je i izaslanica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike državna tajnica Marija Pletikosa te predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš. U popratnom su programu nastupili učenici Srednje škole Zabok pod mentorstvo profesora Nikole Šrajbeka.  

– Socijalni rad je sasvim posebna profesija, teška, tamna, tužna, nesigurna, odgovorna, vrlo stresna, potlačena i društveno marginalizirana. Istovremeno, to je profesija promjene, nade, motiviranja, podučavanja, osnaživanja, uključivanja, povezivanja, podržavanja, empatije, ispravljanja nepravdi i profesija pomoći i zaštite. Profesija utemeljena na znanju i stalnom učenju stručnjaka te etičkim normama i uvjerenju da je svaki čovjek u ovoj zemlji i na kugli zemaljskoj ima pravo na dostojanstven i ravnopravan život, na poštenje i uvažavanje – istaknula je predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.  

Socijalni sustav

Važnosti rada koji obavljaju socijalni radnici svijesna je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.  

– Sa zadovoljstvom smo prihvatili pokroviteljstvo nad ovom konferencijom jer smatramo da su socijalni radnici izuzetno važan kotačić u našem društvu koji brine o marginaliziranim, socijalno ugroženim i ljudima u potrebi. I danas se socijalni radnici, kao i sve srodne struke, susreću s brojnim izazovima vezanim uz mentalno zdravlje, položaj i probleme koje imaju osobe koje su u potrebi u društvu. Nama je izuzetno važno podržati, ohrabriti i osnažiti socijalne radnike i ostale struke koji brinu o najpotrebitijima u našem društvu – poručila je Petek i dodala kako Krapinsko – zagorska županija provodi niz mjera i aktivnosti koje su dodatna vrijednost socijalnom sustavu u našoj županiji.

Više informacija o samoj Konferenciji pronađite OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba