‘Električnim biciklima kroz Biser Zagorja do klanječkih vinarija’

Objavljeno: 23.05.2023. zagorjeinternational

Turistička zajednica ‘Biser Zagorja’ i agencija STTUBE protekle su subote predstavili cikloturistički program ‘Električnim biciklima kroz Biser Zagorja do klanječkih vinarija’.

Promotivna vožnja ‘E-bike & wine Klanjec’ krenula je u jutarnjim satima od Hotela ‘Well’ u Tuheljskim Toplicama, trajala je oko 4,5 sata, a sudionici su prošli dionicu od 30 kilometara. U ovoj vožnji sudjelovali su svi dionici turističkog sektora kako bi mogli gostima i posjetiteljima prenijeti dojmove, promovirati ovaj cikloturistički program te ga preporučiti svim gostima i posjetiteljima. Kako je ispričala direktorica Turističkog ureda TZ ‘Biser Zagorja’ Tatjana Petranović Capar, odličan je to spoj prirodnih vizura Zagorja i kulturne baštine.

-Radi se o obilasku dijela Tuhlja, Tuheljskih Toplica prema Klanjcu, obilazak grada Klanjca uz predstavljanje dva vinara koji su poznati po autohtonim sortama vina. Tu je autohtono vino Sokol, Vinarije Petrišić i Sever, imamo i Vinariju Kupilek, koja uzgaja i proizvodi kupinovo vino – rekla je Petranović Capar istaknuvši zanimljivo upoznavanje i predstavljanje kulturne ponude Grada Klanjca.

-Naglašavam restaurirane sarkofage obitelji Erdödy iz 17. stoljeća koji se mogu razgledati u posebno pripremljenoj kripti samostana, uređenoj za turističke obilaske. Tu je i Galerija Antuna Augustinčića, najpoznatijeg hrvatskog kipara čiji je spomenik ‘Mir’ i dan danas najveći spomenik koji je UN ikad dobio, a nalazi se ispred zgrade UN-a u New Yorku. Dalje nastavljamo u smjeru prekrasnog Zelenjaka uz rijeku Sutlu, hod po krošnjama, kratka staza kroz krošnje na pet metara visine pored spomenika himni ‘Lijepoj našoj’ Antuna Mihanovića i podno Cesargradske gore koja je zaštićena – opisala je Petranović Capar pa preporučila eko stazu na Cesargradskoj gori, posjet utvrdi i upoznavanje zaštićenog područja.

U nastavku biciklističke rute slijedi i upoznavanje Tuhlja, posjet crkvi koja je spomenik nulte kategorije te se nakon toga planira povratak u Tuheljske Toplice. Organizatori vjeruju da će ovaj projekt, koji uključuje aktivno provođenje odmora, ali i boravak u prirodi i upoznavanje kulturne baštine, biti zanimljiv mnogim gostima i posjetiteljima, a bez sumnje – zagorski bregi su idealni za vožnju električnim biciklima.

Ovaj je program uvertira u ‘Dane ruža i vina’ koji će se održati u lipnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba