EKO Festival – od digitalnih tehnologija do začinskog bilja i folklora

Objavljeno: 23.05.2023. zagorjeinternational

Pučko otvoreno učilište Čakovec organiziralo je u sklopu projekta EUCountry studijski posjet EKO Festivalu u Šalovcima (Slovenija) u kojemu su sudjelovali članovi i članice Matice umirovljenika Međimurske županije, Udruge umirovljenika Grada Čakovec te Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije.

EUCountry (engl. Bringing the European dimension closer to remote rural areas) naziv je Erasmus+ projekta u kojemu Pučko otvoreno učilište Čakovec i ČAKRA – Razvojna agencija Grada Čakovca sudjeluju kao partneri, dok je nositelj projekta društvo za socijalnu uključivost Mozaik iz Murske Sobote (Slovenija).

Projekt EUCountry usmjeren je na približavanje europskih vrijednosti ruralnim područjima te društvenim skupinama poput nezaposlenih, umirovljenika te osoba s invaliditetom. Ciljevi projekta se ostvaruju pružanjem prilika za sudjelovanjem u radionicama iz područja digitalnih tehnologija, kulture i suživota te zaštite okoliša i zdravlja, kao i međugraničnih studijskih posjeta koji promiču interkulturalnosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 60.000 eura te je sufinanciran sredstvima Europske unije. Period implementacije projekta iznosi 24 mjeseci.

EKO Festival organiziralo je društvo Mozaik te su u sklopu njega posjetitelji mogli razgledati Koreniku, društveno odgovorno seosko gospodarstvo, te terapeutski vrt, vidjeti tradicionalne obrte i lokalne proizvode, upoznati se s kulturnim nasljeđem pokrajine Goričko u Sloveniji, te uživati u izvrsnoj tradicionalnoj domaćoj hrani s ekološkim štihom. Djelatnici Učilišta te članovi udruga također su sudjelovali u radionicama iz područja tradicionalnih prekmurskih jela, održavanja vrta sa začinskim biljem, lončarstva te folklora. Organizacijom EKO Festivala društvo Mozaik obilježilo je 20. godišnjicu svog djelovanja na prigodan način.

Ivica Jeđud, projektni suradnik na Erasmus+ i ESF projektima, ispred Pučkog otvorenog učilišta Čakovec čestitao im je na dosadašnjim uspjesima, zahvalio što je Učilište kroz sudjelovanje u projektu EUCounty moglo dati obol njihovim naporima za povećanjem društvene uključivosti te im poželio još više uspjeha u narednih 20 godina.

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba