Udruga distrofičara Krapina u centru grada obilježava Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti

“Moramo biti vidljivi i upozoravati na barijere s kojima se suočavamo kako bi se one uklonile. Napredak već vidimo”

Objavljeno: 22.05.2023. VH

Udruga distrofičara Krapina i ove godine obilježava Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, a tim je povodom na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini postavila informativni štand na kojem se građani mogu upoznati s problemima i potrebama s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom, ali i s njihovim mogućnostima.

Uz informativne letke i brošure, na štandu se nalaze i radovi nastali na kreativnim radionicama u Organizaciji Udruge, a koje građani mogu kupiti uz donaciju. Prikupljena sredstva ići će za provođenje rehabilitacije članova.

Imaju sluha 

Predsjednica Udruge Mirjana Janžek istaknula je kako se osobe s invaliditetom u svakodnevici suočavaju s brojnim preprekama, primjerice pristupom javnim ustanovama i slično, no dodaje da se stanje u posljednjih nekoliko godina popravilo.

– Kada smo mi prije 15-ak godina počeli djelovati, mi u gradu nismo imali što raditi jer nama apsolutno ništa nije bilo pristupačno, no otkako smo počeli izlaziti u javnost, apelirati i lobirati da nam naš grad bude pristupačniji, tako su se ipak stvari promijenile. Imamo sreću da naša Županija, naš Grad i jedinice lokalne samouprave imaju sluha za nas – istaknula je Janžek. 

Udruga broji preko 50 članova, a na godišnjoj razini provode desetak projekata. Između ostalog, Udruga osigurava usluge prijevoza, asistenata i ostalih bitnih stavki kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo da mogu obaviti sve svakodnevne obaveze na što jednostavniji način.

– Smatramo da moramo biti vidljivi, moramo biti u javnosti da bi i zajednica znala o nama. Ostali građani nisu uvijek svjesni barijera na koje mi nailazimo. Naravno, ne možemo im na tome zamjeriti, ali zato je na nama upravo da radimo ovakve stvari, da budemo vidljivi i da upozoravamo na te barijere na koje nailazimo, kako bi se one u budućnosti sanirale – dodala je Janžek. 

Ravnopravnost 

Udruga se financira kroz brojne programe i projekte, a na natječaje se javljaju konstantno, kaže predsjednica.

– To je nama nužno. Dakle, kada se otvori neki natječaj, bilo da se radi o europskim ili našim nacionalnim fondovima, uvijek se javljamo da bi ostvarili financijsku podršku koja nam treba da bi mogli djelovati – rekla je Janžek i za kraj dodala da sve ovo rade s ciljem da građani budu svjesni da oko njih postoje osobe s invaliditetom kojima treba pružati mogućnost da ravnopravno sudjeluju u svakodnevici. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba