Oroslavsko poduzeće već uspješno poslovanje odnedavno nadogradilo AEO statusom

Još jedan veliki korak naprijed za AquafilCRO

Objavljeno: 22.05.2023. Alen Brodar

AquafilCRO, uspješno poduzeće koje u Oroslavju djeluje od 2001. godine, certificirano po nekoliko ISO standarda, nadogradilo je svoje poslovanje. 

Naime, od 24. travnja ove godine nositelji su AEO statusa (Authorised Economic Operator op.a.), što je jedan od instrumenata carinskog zakonodavstva koji služi jačanju sigurnosti međunarodnog lanca opskrbe i pojednostavljenju carinskog postupanja u međunarodnom poslovanju.

Otpremništvo Lež iz Zaboka, koje je i samo korisnik AEO odobrenja, u suradnji s Carinskom upravom RH i HGK, u studenom prošle godine organiziralo je AEO seminar u Zaboku, što je doprinijelo da se istim certifikatom sada može pohvaliti i AquafilCRO. 

Prednosti AEO-a 

– Suvremeni izazovi poput terorizma, migrantske krize, pandemije, globalizacije i ekspanzije e-trgovine doveli su do potrebe za povećanim sigurnosnim zahtjevima međunarodnih opskrbnih lanaca, kao i do potrebe za ubrzanjem i pojednostavljenjem carinskog postupanja. Status dokazanog partnera dokazuje se stečenim AEO certifikatom koji predstavlja međunarodno priznatu oznaku kvalitete i tvrtkama nositeljima omogućava status pouzdanog partnera na međunarodnom tržištu. Tvrtke koje ostvare pravo na AEO status imaju pravo na niz olakšica u carinskom postupanju. AEO program se u sklopu sporazuma o uzajamnom priznavanju (MRA) provodi i u sve većem broju trećih zemalja, koje su također prepoznale njegovu vrijednost te se tako gospodarstvenicima od povjerenja na globalnoj razini pružaju značajne olakšice u međunarodnom poslovanju – objasnili su iz Otpremništva Lež prednosti koje će sada moći ostvariti i oroslavski AquafilCRO. 

AquafilCRO bavi se proizvodnjom, odnosno preradom i doradom primarno poliamidne pređe, izvoze 100 posto proizvoda, a dio su grupacije koja je globalni lider u održivom razvoju u kemijskoj industriji. AEO certifikat stoga će im zasigurno dalje unaprijediti poslovanje, uz već postojeće visoke standarde koje su postavili.  

– Priča o Nylonu počinje tridesetih godina prošlog stoljeća kada je razvijen u laboratoriju DuPonta i od tada počinje njegov uspon. Dio Aquafilovog nylon-poliamida, nazvan ECONYL, jedinstven je u svijetu. Bez njega bili bismo samo još jedan od brojnih proizvođača poliamidne pređe – kaže nam predsjednik Uprave AquafilCRO-a, dr.sc. Saša Muminović, objašnjavajući da je znatan dio vlakana koja izlaze iz njihove grupacije regenerirani poliamid. 

Drugačiji od ostalih 

– Naš ECONYL je u svojem prijašnjem životu bio ribarska mreža, stari tepih ili neki drugi industrijski ili potrošački otpad. Vlakna ili granulat koji od njega napravimo u našim tvornicama potpuno su isti kao i oni koje možemo dobiti na bazi nafte. Dugoročni cilj naše grupe je da prestanemo kupovati sirovinu i da čitava naša proizvodnja bude od ECONYL-a, odnosno regeneriranog poliamida. Industrija sintetičkih vlakana i plastike nije loša sama po sebi, već eventualno mogu biti loši načini na koji ih mi zbrinjavamo kad nam više ne trebaju. Ako znamo kako tu plastiku reciklirati, onda izazov postaje prilika. Zašto je naša proizvodnja najlona jedinstvena? Zato što mi ne recikliramo, već regeneriramo – u procesu kemijske reciklaže pročistimo ga do nivoa sirovine koja je potpuno jednaka sirovini koja bi se mogla kupiti. Znači, mi naš poliamid možemo regenerirati beskonačni broj puta i to je pravo kružno gospodarstvo o kojem se danas toliko govori – objašnjava Muminović, koji se slaže da je spomenuti AEO certifikat velika prednost, budući da je njihovo poslovanje ‘B2B’ (business to business, op.a), što znači da svoj proizvod prodaju industrijama i velikim grupama koje rade za tekstilnu industriju. Tako njihov ECONYL koriste i poznata imena poput Prade, Guccija, Burberryja i drugih.

Muminović ističe da je AquafilCRO kroz svoje 22 godine prošao mnogo toga te da su osjetili sve krize koje su pogađale hrvatsko, ali i europsko, tržište.

Asimilacija stranih radnika

– U 22 godine našeg postojanja u Hrvatskoj način poslovanja znatno se promijenio, krize su sve kraće. Sada je pred nama izazov ekstrema – od perioda kada je jako veliko opterećenje poslom, do onih kada je posla puno manje. Postavlja se pitanje kako pomiriti te krajnosti i organizirati posao na najbolji način. Drugi izazov, koji utječe na cijelu Hrvatsku i zemlje u njenom okruženju, svakako je nedostatak radne snage. Mi smo sada tamo gdje je Njemačka bila u 60-im godinama prošlog stoljeća, kada je postojala velika potreba za radnom snagom i kada imamo veliki priljev stranih radnika – tvrdi Muminović. 

U AquafilCRO-u danas radi 247 radnika, od kojih je 37 iz Nepala.  

– Sada je trenutak kada se svi dionici moraju uključiti da se osmisli održiva imigracijska politika kroz politiku integracije. Svi moraju napraviti svoj dio posla – od države koja se mora pobrinuti za radne dozvole, njihovo produženje i reguliranje statusa stranaca, do poduzetnika koji zapošljavaju te strance i Hrvatske gospodarske komore koja također može pružiti određenu pomoć. Nama je u samom početku Županijska komora u Krapini pomogla oko organiziranja tečaja hrvatskog jezika, no ako želimo da se ti ljudi ovdje osjećaju dobro, ostanu u Hrvatskoj i doprinesu i našoj zajednici, oni se moraju integrirati u društvo. Mi interno radimo na njihovoj integraciji i zadovoljni smo kako se naš cjelokupni kolektiv razvija. Ipak, ne možemo sami, strani radnici moraju učiti hrvatski jezik i upoznati kulturu. Ako ostanu izolirani kroz deset do 20 godina na razini cijele države imat ćemo probleme kakve danas primjećujemo u Njemačkoj ili Francuskoj – ističe Muminović dok nas s direktorom proizvodnje i članom Uprave, Angelom Cordellom, vodi kroz pogone poduzeća.

Nove investicije

I sam Cordella došao je u Oroslavje iz rodnog Torina prije više od 20 godina upravo zbog otvaranja tvrtke, bez mnogo doticaja s ovdašnjim ljudima i kulturom. Danas je, priznaje, to drugačije – Zagorje smatra drugim domom. To je ono što u tvrtki žele svim stranim radnicima.

– Nama u AquafilCRO-u jako je stalo do naših radnika, Sašina i moja vrata su im uvijek otvorena, mislimo da je taj humani pristup najvažniji. Znamo da ne možemo baš svima njima biti simpatični, no nama je stalo do svakog od njih. Mislim da smo to pokazali i prošle godine kada smo im tri puta povećavali plaće, osigurali besplatne sistematske preglede i dopunsko zdravstveno osiguranje – tvrdi Cordella, na što se ponovo nadovezao Muminović:

– Ove godine ulažemo dva milijuna eura u modernizaciju proizvodnih strojeva. Nakon dobivanja AEO statusa, to svakako predstavlja još jedan veliki korak naprijed u poslovanju AquafilCRO-a – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba