Zabočki Stožer civilne zaštite, VZG Zabok i ZJVP Zabok pokazali spretnost i spremnost u velikoj vježbi evakuacije i spašavanja na prostoru Gimnazije i Sportske dvorane

U trenutku katastrofe u objektima je bilo preko 200 ljudi, urušio se dio krovišta, a došlo je i do požara

Objavljeno: 21.05.2023. zagorjeinternational

– Na području grada Zaboka došlo je do razornog potresa. Prema dojavama, najveća oštećenja dogodila su se na objektima Gimnazije AGM Zabok i Sportske dvorane Zabok tako da se prema prioritetima prvo pristupilo akcijama spašavanja na navedenim objektima. Tom prilikom došlo je do urušavanja krovišta i oštećenja objekta Sportske dvorane Zabok i oštećenja i požara kotlovnice objekta Gimnazije AGM Zabok. U sportskoj dvorani za vrijeme potresa nalazilo se oko 200 ljudi koji su sudjelovali u sportskoj manifestaciji, a u Gimnaziji AGM Zabok nalazilo se jedno razredno odjeljenje i nekoliko djelatnika, otprilike 30 osoba. Uslijed urušavanja dijelova krovišta sportske dvorane nekoliko osoba je ostalo zarobljeno i ozlijeđeno. U objektu Gimnazije AGM Zabok nakon potresa došlo je do požara u kotlovnici koji se proširio na krovište i postojala je opasnost od daljnjeg širenja na prostore učionica i objekt Sportske dvorane Zabok. Zbog nastanka požara potrebno je isključiti struju i zatvoriti dovod plina predmetnih objekata – scenarij je to vježbe evakuacije, spašavanja i gašenja požara nastalog nakon potresa u zgradi zabočke Gimnazije i Sportskoj dvorani Zabok koja je organizirana sukladno donesenom Planu vježba i Planu evakuacije i spašavanja grada Zaboka, Stožera Civilne zaštite grada Zaboka, VZG-a Zabok i ZJVP-a Zabok, a u svrhu poboljšanja zajedničkog djelovanja žurnih službi, protokola i poboljšanja znanja i vještina.

Vježbom se dobio uvid u stručnu i tehničku osposobljenost svih postrojbi Civilne zaštite, voditelja evakuacije i spašavanja u Gimnaziji AGM Zabok i Sportskoj dvorani Zabok, a ujedno, vježbom se pučanstvu prezentirala spremnost žurnih za vrijeme mogućih rizika i elementarnih nepogoda.

S obzirom na specifičnosti školskog prostora i prostora sportske dvorane, sigurnosti učenika, profesorica, profesora, sportaša, posjetitelja sportske dvorane, ostalih djelatnika i opreme u građevinama, te broju svih navedenih, potrebno je simulirati događaj približno eventualnom ugrozu od nastanka potresa i požara.

Vježba je potrebna kako bi se u slučaju stvarnog ugroza spriječile ili smanjile na najmanju razinu moguće stresne situacije učenika, ozljede učenika, profesora te trenutno zatečenih osoba u građevinama i pritom spasili ugroženi životi i materijalna dobra. Također, održavanje vježbe je potrebno da se u slučaju stvarnog ugroza ili sličnog događaja sve postrojbe Civilne zaštite grada Zaboka obuče u jedinstvenom djelovanju i stožernom zapovijedanju za pravilna postupanja i djelovanja.

Izradu Elaborata izradio je Željko Tršinski zamjenik gradskog vatrogasnog Zapovjednika VZG-a Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba