Jeste li znati da su ove životinje jedini kukcojedi koji provode zimu u pravom zimskom snu?

Vozači oprez! Pazite na ježeve!

Objavljeno: 20.05.2023. zagorjeinternational

Vozači oprez! Pazite na ježeve! Na cesti niste sami, na cesti su i životinje! Smanjite brzinu, povećajte oprez u sumrak i noću kako bi se izbjeglo nepotrebno stradanje ježeva na cestama. Zaobiđite bespomoćne ježeve! Svaka jedinka je važna! Volite i poštujete životinje!

Upoznajte naše ježeve:

Jež naseljava šumska i poljska staništa, a često ga možemo vidjeti u blizini ljudskih naselja, primjerice u gradskim parkovima, vrtovima i grmlju. Ovaj mali sisavac aktivan je u sumrak i noću, dok dan provodi u gnijezdu od trave i lišća. Jedini je europski sisavac tijela prekrivenog bodljama. Glavna osobitost ježeva su upravo njegove bodlje. U prosjeku živi pet godina, ali pojedini mogu dožive i preko osam godina. U potrazi za hranom, tijekom samo jedne noći može prijeći od nekoliko stotina metara, pa do 2 – 3 km, a put obično završava tamo gdje je i započeo – u gnijezdu.

Jež je jedini naš kukcojed koji provodi zimu u pravom zimskom snu. Sa dolaskom jeseni i zime ježevi se nastoje što više nahraniti i dobiti na masi, jer se pripremaju za zimski san koji obično započinju u listopadu. Nakon buđenja iz hibernacije, već u kasni travanj, ježevi su spremni za parenje. Idealno vrijeme za parenje je razdoblje između svibnja i rujna, ali se uglavnom odvija u svibnju i lipnju. Ženke nose mlade 35 – 42 dana, a veličina legla koleba od 2 do 10 mladih.

Ježevi su svejedi i poznato je da jedu razne beskralješnjake. Posebno je potrebno napomenuti da je jež u dvorištu i vrtu vrlo korisna životinja jer jede puževe, glodavce i kukce te je tako izuzetno koristan tako da su  namjerna ubijanja ili ozljeđivanja  ježeva potpuno neopravdana i bez koristi.

Jež ima malo prirodnih neprijatelja. Najveći uzročnik smrtnosti ježeva je čovjek. Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći  broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj ježeva naročito u doba paranje ili pak kada mali ježići dovoljno odrastu da počinju samostalan život.

Zbog velikog broja stradavanja ježeva na našim prometnicama, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije tu vrstu kao zaštitni znak naše kampanje ˝Zaštita životinja od stradavanju u prometu˝ kako bi skrenuli pozornost na problematiku stradavanja manjih životinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba