DAN GRADA ČAKOVCA: Odlična prilika za posjet Međimurju

Evo što vas sve očekuje u pet dana slavlja

Objavljeno: 20.05.2023. zagorjeinternational

Kraj svibnja svake je godine rezerviran za obilježavanje Dana Grada Čakovca, pa događanjima i aktivnostima bogata manifestacija neće izostati ni ove godine. Grad Čakovec povodom svog dana sugrađankama i sugrađanima donosi sveukupno šest dana slavlja, unutar kojih je oko 50 manifestacija, počevši od 25. pa sve do 30. svibnja.

– Program smo u većoj mjeri dali našim sugrađanima da kreiraju i provode, pa tako ne nedostaje okupljanja udruga, škola, djece, kulturnjaka, umirovljenika, umjetnika, očekuje nas i nekoliko koncerata koji su dar Grada Čakovca građanima, a to sve redom oživit će naš grad i na najbolji mogući način omogućiti da proslavimo dan grada, 29. svibnja i pripremi nas za bogata ljetna zbivanja u Čakovcu – rekla je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Pritom je iskoristila priliku čestitati na predanom i nesebičnom radu vrijednom divljenja i podrške, ali i djeci, polaznicima Škole animiranog filma Čakovec ŠAF-a i njihovim mentoricama koji su ustupili svoje radove, njihov pogled na Čakovec, te umjetnici Gabrijeli Binder, članici Likovnog udruženja Čakovec LUČ-a na vizualu manifestacije – “Pozoj čuva jaje”.

S programom i slavljem u Čakovcu se kreće u četvrtak 25. svibnja programima za djecu, Festivalom sporta i županijskom smotrom učeničkih zadruga u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje te nastavlja otvorenjem izložbe “Trg Republike” u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec, koji uz knjižnicu priprema Udruga umirovljenika Čakovec te Facebook grupa Čakovčanke i Čakovčanci, uz završni koncert Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, Coolijadu i mimohod maturanata te popularan Pub quiz koji će ovog puta imati teme Čakovca.

Dodjela priznanja

Svečanost povodom Dana Grada održat će se u petak, 26. svibnja u 12 sati u Centru za kulturu, a poslužit će i za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca za proteklu godinu. Ove godine po drugi puta dodijelit će se Nagrada “Adam Zrinski“ za mlade, nju dobiva Dječje gradsko kazalište Čakovec radi promicanja dramskog odgoja djece i mladih u lokalnoj zajednici u proteklih 25 godina rada s djecom i mladima. Osim te nagrade, Zlatnik “Grb Grada Čakovca“ dobiva Ivan Zrna, nagrada Grada za životno djelo pripast će Josipu Balogu, a godišnje nagrade uručit će se Bojanu Ružiću, Astronomskom društvu “Vega“ te Zrinskoj gardi Čakovec.

Program u petak kreće u prijepodnevnim satima prezentacijom na Trgu Republike “I to Čakovec ima” gdje će se predstaviti uspješna djeca i mladi, preventivne aktivnosti, poduzetnički sektor, humanitarne udruge i drugo, a nastavlja se tradicionalnim mimohodom te svečanošću u Centru za kulturu. Dan će se zaključiti izložbom na otvorenom naziva “100 godina Perivoja Zrinskih” i izložbom dječjih radova u Bedemu, Društva naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća.

Koncerti

Čakovčani vole glazbu i koncerte na Trgu Republike, ali i na prostoru fontane, pa je za njih i goste na tim lokacijama ove godine pripremljeno čak sedam koncerata. Na glavnoj pozornici Čakovec ugošćuje rock bend Adastra u petak, u subotu popularan bend za mlade Zembo Latifa, u nedjelju u Čakovec dolaze susjedi iz Varaždina MozArt bend, a na sam dan grada jedna i jedina Indira. Kod fontane će atmosferu u Perivoju začiniti Trio No lokal u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak domaće snage Noćna smjena i Hjer.  

– Potrudili smo se da pripremimo zaista za svakoga ponešto, uz niz drugih manifestacija diljem grada u večernjima satima, poput nezaobilazne plesno – glazbene večeri “Na dlanu jezera” studia suvremenog plesa Teuta i gostiju, Međimurskog festivala Ljubo Kuntarić i drugih – kazala je gradonačelnica.

ČakBajk

– Od prošle godine krenuli smo s još jednom manifestacijom koja se pokazala kao pun pogodak, a koja nam je omogućila da na dva kotača organizirano posjetimo svaki kutak našeg grada i mjesnih odbora, pa s njom nastavljamo i ove godine. U nedjelju ćemo voziti čakovečku biciklijadu – ČakBajk u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca – najavila je gradonačelnica. Početak je u 9, a završetak u 18 sati, dok je kotizacija simbolična.  

Manifestacija koju Međimurci i Čakovčani očekuju je i Utrka Grada Čakovca, koje ove godine ima humani karakter i predivnu poruku, o čemu je govorio Mario Dobša, predsjednik Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec.  

– Utrka će ove godine u četvrtak od 18 sati imati svoje 15. izdanje, a trasa duga 2,3 kilometra proteže se kroz naš park Zrinskih u Čakovcu i može se trčati ili prehodati. Dakle utrka nije natjecateljskog karaktera jer je cilj okupiti što veći broj građana u kretanju – objasnio je Dobša i dodao kako će sva prikupljena sredstva posredstvom ACT Fondacije ići za sadnju voćaka u gradu Čakovcu.

Dan grada

Subotnja špica uz standardnu gužvu, za dane grada donosi mnogobrojna događanja, pa će se predstaviti udruge u kulturi, polaznici umjetničke škole, pripremljen je i koncert puhača škole, predstavit će se rad Savjeta mladih grada Čakovca, očekuje se i ukusna Gastromanija, dječja Potraga za blagom, natjecanje u izradi koktela u jezeru i drugo, a sam dan grada, ponedjeljak, 29. svibnja posvetit će se ponosu grad, povijest, kulturu i uspješne mlade.  

– Priredit ćemo prijem za najuspješnije učenike čakovečkih osnovnih škola i njihove mentore, predstaviti knjigu o Jurju IV. Zrinskom uz potporu Zrinske garde, a očekuje nas i praizvedba međimurskog mjuzikla – Zlatni cinkuš – naglasila je Cividini, a predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovca Nikola Kotur objasnio kako se mjuzikl priprema još od 2020. godine.  

– Radi se o čakovečkoj pripovijesti prožetoj muzikom, plesom i popevanjem. Vraćamo se u prošlost, u dva razdoblja. U jednome govorimo o počecima kinematografije, ali i drugih društvenih i političkih zbivanja između dva svjetska rata te je posvećujemo židovskoj zajednici, uvelike zaslužnoj za gospodarski i društveni razvoj modernog Čakovca, dok u drugoj odajemo počast međimurskoj tradiciji i baštini, nezaobilaznoj u današnjoj slici grada. Pripremaju je čakovečki amateri te smo uključili većinu članica gradske zajednice, čak njih 14, a oko 75 osoba sveukupno sudjeluje u ovom velikom projektu – dodao je Kotur i naglasio da je tekst napisala Kristina Štebih, režiju  potpisuje Dejan Buvač, a glavne uloge tumače Tamara Korunek, Bojan Jambrošić i Tonka Pasarić, uz dirigenta Tomislava Cvrtilu. Predstava će se odigrati u dva termina u Srednjoj školi Čakovec – 29. i 30. svibnja 2023. s početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan i isključivo uz predočenje besplatnih ulaznica zbog ograničenog broja mjesta koje se mogu preuzeti u uredu TZ grada Čakovca.

Sajam cvijeća

Dani grada ne mogu proći bez Sajma cvijeća, jagoda i tradicije u organizaciji Turističke zajednice grada, o čemu je govorio direktor Filip Horvat.

– I ove godine sajam ima prodajni i izložbeni karakter, a više od 60 izlagača pripremilo je jagode, tradicijske proizvode, umake, domaće proizvode, sadnice i drugo. Izlagači vas pozivaju da ih posjetite od subote ujutro pa sve do ponedjeljka navečer, a osim njih posjetite i manifestaciju “Međimurski pjenušci i jagode, promociju međimurskih pjenušavih vina. Kako u okviru manifestacije obilježavamo i 100 godina Perivoja Zrinskih, pojačali smo program u našem parku, uz svirku na fontani i izložbu, ujedno natjecanjem u jezeru podno zidina Starog grada u izradi koktela. Očekuje nas BarFight by Shankeri, pa pozivam sve zainteresirane da se prijave e – naglasio je direktor i dodao da se u svibnju zaista isplati doći u Čakovec.

Za sam kraj najave programa, čakovečka gradonačelnica rekla je kako se s proslavom neslužbeno već krenulo ovog utorka, kada je Grad Čakovec preuzeo 18 milijuna eura iz ITU mehanizma kojima će se realizirati strateški projekti koje Čakovčanci trebaju i žele.

– Mislim da im je to jedan od ljepših poklona ove godine. Nek nam pozitive i dobrih vijesti ne nedostaje ni narednih dana tijekom ove jedne od većih čakovečkih manifestacija i iskoristit ću priliku da pozovem sve naše Čakovčance i goste da nam se pridruže u svim programima koji su pripremljeni upravo za njih. Ulaz je na sve besplatan i dobro ste došli – zaključila je Cividini.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba