Zagorska općina našla se u probranom društvu najizvrsnijih općina u RH

“Tajna uspjeha sigurno leži u ozbiljnosti prihvaćanja standarda i same stvarnosti”

Objavljeno: 19.05.2023. zagorjeinternational

O Općini Hum na Sutli često se kroz novinske stupce može čuti kako je perjanica Krapinsko – zagorske županije, a sad je dobila još jednu potvrdu izvan serijskog rada i plasirala se u tri najbolje općine od njih sveukupno 428 u Republici Hrvatskoj. Potvrda je stigla u vidu Povelje izvrsnosti koju dodjeljuje Centar izvrsnosti za lokalnu samoupravu za transparentnost poslovanja u 2022. godini, a vodi ga Effectus veleučilište, Informator iz Zagreba i Veleučilište u Šibeniku. Kako bismo saznali kriterije i uvjete koji su potrebni za dobivanje Povelje razgovarali smo s čelnim čovjekom Huma na Sutli Zvonkom Jutrišom koji nam je otkrio dodatne pojedinosti.

Top tri

– Ono što Centar radi je snimanje čitave Općine, odnosno svih općina unutar RH, a mi smo jedna od samo tri općine koje su proglašene izvrsnom u Lijepoj našoj. Uz nas su Povelju dobile još Općine Pisarovina i Donji Andrijevci dok je 17 općina dobilo pohvalu kako su na pravom putu. Ono na što se obraća pažnja je transparentnost poslovanja, ali i puno šira transparentnost svih mogućih aktivnosti koje su nužne i trebaju biti provođene od strane Općine – od otvorenosti prema javnom i civilnom društvu u smislu svih mogućih usluga i informacija, svega što mora biti na web stranici objavljeni i slično – kazao je načelnik Jutriša i istaknuo kako je priznanje od posebne važnosti za njega osobno s obzirom na to da u svakoj općini tako i u njegovoj postoje kojekakva čudna događanja, od političkih prevrtanja do svakakvih prijava, a kojima je cilj omalovažiti rezultat. Ova Povelja, dodao je, koja je nezavisno dodijeljena, štiti zasluženi rezultat. Uz to što je Povelja potvrda dosadašnjeg rada, ona će zasigurno poslužiti drugima kako bi se ugledali na odličan primjer.

Tajna uspjeha

– Poanta priče je poštivati sve norme koje su postavljene po zakonskoj regulativi. Nije to da svatko može raditi što hoće, već postoje zakonske regulative koje obvezuju izvršavanje određenih stvari. Tajna uspjeha sigurno leži u ozbiljnosti prihvaćanju određenih standarda, prihvaćanja stvarnosti koja često opterećuje mnoge pa i nas. Moramo raditi i one stvari za koje na prvu ruku mislimo da su nevažne, ali je činjenica da je to nešto što ima svoju težinu. U smislu provjeravanja i sagledavanja svih mogućih elemenata ispred nas je jedino susjedna Slovenija, dok smo mi na pravom putu da budemo ozbiljan servis građanima – objasnio je načelnik Jutriša koji je, kako sam kaže, svjestan kako je apsolutno zadovoljstvo građana nemoguće postići jer koliko raste standard, time sve više rastu i želje, ambicije i interesi građana stoga se maksimalno radi na postizanju relativnog zadovoljstva građana.

Izvrsnost

Dobitak takvog priznanja, koje je u prvom redu dodijeljeno načelniku i predsjedniku Općinskog vijeća, ali i svima koji na bilo koji način sudjeluju u radu Općine i pružanju njezinih usluga, sigurno će prepoznati sami mještani koji već uživaju izvrsnost svog mjesta.

– Ovo je priznanje za dobar rad predsjednika vijeća, mene kao načelnika, mojih službenika koji rade na općini i onih koji su u direktnom kontaktu s ljudima i pružaju usluge. Kako građani i tako i mi na Općini, želimo za Hum uvjete kakve imaju sve najrazvijenije Općine i Gradovi diljem svijeta – poručio je načelnik Jutriša na kraju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba