URBANA AGENDA za RH do 2030.

SAD JE SLUŽBENO: Za Grad Krapinu osigurano 13,5 milijuna eura

Objavljeno: 19.05.2023. zagorjeinternational

Kako je ministar regionalnog razvoja i fondova Šime Erlić prošli tjedan najavio, na konferenciji “URBANA AGENDA za RH do 2030.”, održanoj ovotjednog utoraka u Zagrebu, svečano su uručene Odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada. Odluka je tako dodijeljena i Gradu Krapini, a ministar Erlić uručio je odluku gradonačelniku Zoranu Greguroviću. Za urbano područje Krapina osigurano je 13,5 milijuna eura europskih bespovratnih sredstava. Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.  

Inače, mehanizam ITU koji je prvi puta uveden u razdoblju 2014. – 2020. za cilj ima ulaganje u aktivnosti kojima se jača uloga gradova, a kroz ITU mehanizam provode se aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju.

– U financijskom razdoblju 2021. – 2027., Republika Hrvatska provodi mjere održivog razvoja kroz Integrirani teritorijalni program korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma – kazao je ministar Erlić dodajući da je za  22 hrvatska grada, ITU urbana središta, osigurano 680 milijuna eura. Ministar je čestitao gradonačelniku Krapine dodajući da je riječ o urbanom instrumentu kojim se urbaniziraju svi krajevi Hrvatske, putem gradova – središta županija, a ulagat će se u bolje povezivanje urbanog područja, u kulturnu baštinu, sportske objekte itd.

– Osigurali smo oko 100 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, koji će itekako pomoći u realizaciji naših važnih projekata. Dugoročni cilj projekata financiranih kroz ITU mehanizam je doprinijeti razvoju Krapine te unapređenju kvalitete života naših sugrađana – poručio je gradonačelnik Gregurović.

Osim Sportsko – rekreacijskog centra u Podgori u planu je i uređenje središnjeg gradskog parka.- Planiramo ulaganja u projekte koje koriste ne samo građani Krapine već i iz okolnih općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj koje su također uključene u spomenuti ITU mehanizam u Urbano područje Krapina. Dodajmo da se preko ITU mehanizma razmišlja i o izgradnji vatrogasnog centra – zaključio je krapinski gradonačelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba