Što se to događa u zagrebačkoj bolnici?

Ravnateljica Sv. Duha otpustila pomoćnika obducenta koji tvrdi: Tijela su znala često biti na podu, no nikoga iz Uprave nije bilo briga 

Objavljeno: 18.05.2023. zagorjeinternational

Prošlog je tjedna ravnateljica KB-a Sveti Duh uručila otkaz pomoćniku obducenta Zavoda za patologiju i citologiju u KB-u Sveti Duh, a sve je to nastavak priče otprije nekoliko tjedana kada se u javnosti pojavila snimka iz te bolnice koja prikazuje tijela preminulih ostavljena na podu patologije.

Nakon što je dobio otkaz, Ivan M. je napisao dopis koji je poslao na relevantne adrese i priznao da su leševi bili na podu zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komora. 

– Pravilnik i pijetet prema mrtvima povrijeđen je jer nije bilo mjesta u rashladnoj komori pa su se pokojnici morali stavljati na pod mrtvačnice. Zbog nedovoljnog kapaciteta rashladne komore nema drugog rješenja. Ja, pomoćnik obducenta, nekoliko sam puta zatekao takvo stanje i rješavalo se čim je bilo uvjeta za to – piše u dopisu koji je u posjedu Jutarnjeg lista.

Isto tako, naveo je da mu je ravnateljica otkaz obrazložila riječima da je povrijedio pravilnik o postupanju umirućih i umrlih bolesnika i postupku obdukcije.

Iz bolnice i Grada je tada najavljeno da se diže kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za kojeg sumnjaju da je namjerno izvadio tijela, posložio ih i snimio, stoga je sada nejasno zašto je ravnateljica KB-a Ana-Marija Šimundić dala otkaz djelatniku koji je rekao da je stanje takvo da nije bilo mjesta u rashladnim komorama.

Također, kako je rekao otpušteni pomoćnik obducenta, za vrijeme pandemije je bilo dana kad bi bilo i deset pokojnika u crnim vrećama na podu, ali da nitko iz Uprave, uključujući samu ravnateljicu, nije došao ili se raspitao gdje leže svi ti pokojnici.

– 25 godina radim na istom radnom mjestu i ovakav bezobrazluk nisam doživio ni od jednog ravnatelja bolnice. Otišlo je više od 200 djelatnika otkad imamo novu ravnateljicu – dodao je otpušteni Ivan M.

Podsjetio je i na kolegu koji je preminuo. On je nekoliko puta slao pisma upozoravajući da ne može raditi jer nisu dobri rashladni uređaji te da radi konstantno u smradu truleži i leševa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba