VELIKI ROČKAS: 100. godina kinematografije u Krapini, POU vas poziva da sudjelujete u postavu izložbe

Od ovog petka pa do kraja svibnja besplatno gledajte filmove u kinu

Objavljeno: 18.05.2023. zagorjeinternational

Ove, 2023. godine slavi se 100. godišnjica kinematografije u Krapini. Naime, 1923. godine u Krapini je nabavljena prva oprema za prikazivanje filmova još u doba nijemih filmova. Kino je tijekom stoljeća djelovalo na nekoliko lokacija, pod raznim nazivima, a 1963. pripojeno je Narodnom sveučilištu Krapina, današnjem Pučkom otvorenom učilište Krapina. Godinama je kino bilo omiljeno mjesto okupljanja, pogotovo mladih. 2005. godine ugasilo se zbog dotrajale opreme koja više nije mogla prikazivati filmove nove produkcije, a nakon 11-godišnje pauze Kino Krapina je digitalizirano zahvaljujući sredstvima koje je osigurao Grad Krapina i krajem 2016. godine ponovo otvara publici svoja vrata.

Mjesec hrvatskog filma

– Povodom 100. obljetnice kinematografije u Krapini i 15. obljetnice HAVC-a uz slobodan ulaz prikazujemo hrvatski dječji igrani film ‘Anka’ iz 2017. godine koji je snimljen prema romanu Mate Lovraka Anka Brazilijanka. Priča je to o snazi i moći dječje ljubavi, kroz bajku za djecu i odrasle gdje je prikazan lik djevojčice Anke koju iz sirotišta posvaja bogata rođakinja. Film Anka je dijelom sniman u Krapini na lokacijama Starog grada, a premijera uz gostovanje filmske ekipe bila je među prvim prikazanim filmovima u netom otvorenom digitaliziranom Kinu Krapina. Film je na redu ovog petka u 19 sati – poručuju iz krapinskog kina.

– U mjesecu svibnju, u kojem projektom ‘H15 – 15 godina u našem filmu’ Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja u Kinu Krapina prikazivat će se film ‘Svećenikova djeca’ u petak 26. svibnja te dokumentarni filmovi ‘Buffet željezara’ i ‘Zvir’ te ‘Dum spiro spero’ i ‘Porvenir’ četvrtkom u 19 sati. Ulaz na sve projekcije je slobodan – dodaju.

Izložba

Uz ovu veliku i značajnu obljetnicu priprema se i izložbu o povijesti kina u Krapini pa se krapinčanke i krapinčani pozivaju da ukoliko u svojim ladicama čuvaju neku staru kino ulaznicu, plakat nekog dragog im filma, fotografiju ili tekst vezan uz kino u Krapini posude za izložbu kako bi se napravio što cjelovitiji pregled povijesti kina. Sve posuđeno nakon završetka izložbe vratit će se vlasnicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba