Riznice prošlosti kao zalog za budućnost

FOTOGALERIJA: Muzeji Hrvatskog zagorja proslavili velikih 30 godina djelovanja

Objavljeno: 18.05.2023. zagorjeinternational

Proljetos je počelo obilježavanje 30 godina od osnutka općina i gradova diljem Hrvatskog zagorja te smo na mnogim svečanim sjednicama mogli čuti govore u kojima se spominje kako je “30 godina puno i malo”. Pravi primjer ove teze su Muzeji Hrvatskog zagorja koji su u svojih 30 godina postojanja postigli iznimno puno, što u unaprijeđenju unutar njih, što u privlačenju turista u svoje riznice gdje mogu razgledati građu staru i nekoliko tisuća godina tako da se onih početnih 30 godina, ipak, čini malo.  

Obljetnica

– Ovo je stvarno, lijepa, velika, okrugla obljetnica rada Muzeja, iako naši muzeji postoje i više od 30 godina. Puno se toga lijepog i važnog napravilo, bilo je tu puno investicija u infrastrukturu, otvorio se novi Muzej hrvatskih neandertalaca, obnovio se dvor Veliki Tabor, izgrađena je studio galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, nekoliko projekta je došlo financiranih iz EU fondova, čitav niz je bio dobrih programa, kako u stručnom smislu tako i u investicijskom – napravio je rezime ravnatelj MHZ-a Jurica Sabol.

 

Govoreći o razvoju turizma, mnogi stručnjaci vide kao glavni adut kontinentalne Hrvatske, točnije ovog djela Hrvatskog zagorja, povijesno bogatstvo, a to potvrđuju i brojke.  

– Broj posjetitelja svjedoči kako smo druga najposjećenija ustanova u Hrvatskoj. Konkretnije ove godine bilježimo 61 posto više posjetitelja nego u prva četiri mjeseca prošle godine, a zanimljivost je ta kako kumrovečki muzej ima porast gotovo 100 posto – istaknuo je ravnatelj Sabol. 

Nezaobilazan jubilej nije propustila ni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koju je prisustvo bivšeg ministra dodatno podsjetilo na početak karijere kada je kao predstojnica kabineta upoznavala Hrvatsko zagorje kroz muzeje koji su bili nezaobilazan dio posjeta svakog stranog izaslanstva.  

– Obilježavamo svjetski važan Dan muzeja upravo ovdje u Muzejima Hrvatskog zagorja, koji obilježavaju 30 godina kao dio jedinstvenog sklopa više muzejskih i baštinskih ustanova. Tu je i 50 obljetnica dvorca Oršić, a također obilježavamo veliku obljetnicu seljačke bune, 450 godina op.a. To je prilika da se prisjetimo na sve uspjehe Muzeja, njihovih djelatnika, svih bivših ravnatelja i velikog uspjeha muzeja u Krapini koji je dobio veliko europsko priznanje što je samo potvrda na koji način razvoj muzejske struke i razvoj muzeja doprinosi lokalnoj zajednici. Zagorje je postalo prepoznatljivo, veliki broj posjetitelja dolazi baš zbog muzeja, a onda posjećuju i ostale atrakcije u Zagorju – poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Značenje za lokalnu zajednicu 

Raznovrsnost muzejske ponude kakvu imaju MHZ je rijetko viđena.

– Ovi muzeji imaju, osim svoje raznolikosti koja je zaista velika paleta sadržaja, ono što ih obilježava i tu je velika zasluga dugogodišnje ravnateljice Goranke Horjan, naglasak na radu u zajednici i rad s mladima. Iz ovih muzeja su se pokrenuli mnogi zanimljivi projekti privlačenja publike, vrlo rano su se uključili u europsko financiranje. Najvažnije je prepoznavanje vlastite baštine od strane građana i to je onda neka sinergija – kada se profesionalci s mještanima slože oko prioriteta i aktivnosti. To je recept za uspjeh – istaknula je ministrica. 

Uz remize ovih 30 godina, stavljen je i naglasak na budućnost muzeja, a oni su dobrano krenuli već u pravcu kreiranja ponude sa stranim kolegama.

– MHZ su rano ušli preko spomenutih europskih financija u prekograničnu suradnju što je važno za usavršavanje kustosa i stručnjaka koji rade u muzejima, a isto doprinosi privlačenju publike. Raduje me što smo sada kao punopravna članica schengenskog prostora, ne postoje više granice između Hrvatske i Slovenijebpa možemo u punini pozivati posjetitelje na šetnju s jedne na drugu stranu nekadašnje granice, a oni tako upoznaju baštinu ovog djela Zagorja i onog što se nudi preko Sutle – naglasila je ministrica Obuljan Koržinek. 

Upravo spomenute činjenice značaja Muzeja za lokalnu zajednicu i turizam svjestan je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

– Oni su prije svega čuvari povijesti i kulturne baštine, oni nas identificiraju. Kada prođete kroz naše muzeje možete saznati tko smo, što smo, ali i tko smo bili u prošlosti i na koji način smo se razvijali. Naravno, da su oni sastavni dio naše turističke ponude, vrlo značajan, a iz dana u dan sve značajniji dio jer mi promociju Zagorja kao Bajke na dlanu ne radimo bez MHZ-a i naše zajedničke prezentacije, pogotovo u inozemstvu. Njihovo prisustvo daje na određenoj težini, stoga se njima zahvaljujem na suradnji koju imamo – zaključio je Kolar te uz napomenu kako je njihova funkcija puno veća od same muzejske postave uručio priznanje KZŽ ravnatelju Jurici Sabol na 30 godina rada Muzeja Hrvatskog zagorja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba