Gradonačelnica Cividini preuzela financijsku omotnicu tešku 18 milijuna eura za strateške projekte do 2027. godine

“U mjesecu u kojem naš grad slavi svoj dan, ova vijest i Odluka bit će nam najbolji poklon”

Objavljeno: 17.05.2023. zagorjeinternational

U okviru konferencije “Urbana agenda za RH do 2030.” održane u Zagrebu, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić svečano je uručio Odluku o odabiru ITU gradova, među kojima je i Čakovec, gradonačelnici Ljerki Cividini.

Preuzimanjem Odluke, formirano urbano područje na hrvatskom sjeveru okreće se završnim aktivnostima, a prije potpisa Sporazuma o provedbi ITU mehanizma i dobivanja čak 18 milijuna eura za projekte koje je definiralo Partnersko vijeće još tijekom 2022. godine.

Višestruko će se vratiti

Kako je tom prilikom izjavila gradonačelnica, kapitalne su investicije okrenute europskim sredstvima i to će se gradu višestruko vratiti.

– U mjesecu u kojem naš grad slavi svoj dan, ova vijest i Odluka bit će najbolji poklon svim Čakovčanima. Projekt u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) pokrenuli smo u ljeto 2021. godine s ciljem otvaranja puta za ubrzavanje razvoja, posebno uz uvažavanje specifičnosti naše sredine i realiziranje strateških projekata uz bespovratna sredstva iz EU fondova. Kapitalne investicije okrenuli smo europskim sredstvima i to će se našem gradu višestruko vratiti. Ponosna sam na sve koji su radili na pripremi dokumentacije i aplikaciji, iza svih nas je, ali i pred nama velik posao, no spremni smo pokazati što može naše Međimurje te pritom ojačati ulogu Čakovca kao pokretača gospodarskog razvoja u zemlji – rekla je gradonačelnica Cividini, naglasivši kako Urbano područje Čakovec, osim samog grada čine partnerske općine Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec koje će također ovim mehanizmom unaprijediti svoje sredine.

Izgradnja Trga Republike, adaptacija SRC-a Mladost, investicija u bazene, potpora poduzetništvu i bolja prometna povezanost, samo su dio projekata koji će se financirati bespovratnim sredstvima

Uz niz kriterija i uvjeta za prijavu na natječaj i urbano planiranje, Čakovec je strateški iskoristio dio natječaja koji se odnosi na mogućnost prijave projekata kojima je realizacija započela nakon 1. siječnja 2021. godine, pa će se iznosom od 18 milijuna eura financirati izgradnja bazena u Čakovcu koja je dosad itekako opterećivala gradski proračun.

Spisak projekata

U segmentu izgradnje ili adaptacije zone aktivnog življenja radovi nas očekuju na SRC Mladost u Čakovcu, a uredit će se i biciklističke staze na relaciji Savska Ves – Totovec te biciklističke staze po Čakovcu. Iz EU sredstava Čakovčani će dobiti novi centralni Trg Republike, a najavljeno je i formiranje Inspiracijskog centra kreativnosti u prostoru bivše vojarne, kao potpora poduzetništvu.

Partneri na projektu u financijskom razdoblju od 2021.-2027. godine, realizirat će investicije Trga Republike i Trata u Nedelišću, SRP-a Strahoninec i SRC Gorčice u Šenkovcu, uz uređenje parka EU u Šenkovcu. 

Kako ITU mehanizam omogućuje kombinirano korištenje više programa i fondova u realizaciji ciljeva definiranih u Strategiji razvoja urbanog područja, bez sumnje ovaj spisak projekata samo je dio onog što će niknuti iz vanjskih izvora financiranja u srcu Međimurja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba