'INVEST IN ZAGORJE': Konferencija okupila 104 tvrtke iz Hrvatske u poduzetničkom centru KZŽ

KZŽ je mala regija velikih mogućnosti koja počiva na pozitivnim promjenama u gospodarstvu

Objavljeno: 17.05.2023. zagorjeinternational

Nakon što su u jutarnjem dijelu programa krapinsko – zagorski srednjoškolci oduševili žiri svojim projektima, došli su na red i oni koju su već dugo u poduzetničkim vodama, ali i oni koji će to tek postati u svojim start-upovima. Upravo ovaj spoj tradicionalne investitorske formule i investitora iz područja rizičnog kapitala daje potrebnu širinu za predstavljene ovog djela Hrvatske u najboljem svijetu potencijalnim ulagačima.  

Ono što čini ovu konferenciju čini dodatno zanimljivom je, premda je ona posebna sama po sebi, to što je umrežavanje omogućeno virtualno, ali i uživo u Poduzetničkom centru Krapinsko – zagorske županije. Kako bi se prisutni investitori i tvrtke koje traže nove lokacije za investicije uz startupove početnike koji traže početni kapitali, ali i oni koji traže nove partnere što bolje upoznali zaslužna je direktorica poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša.

Bogatstvo programa

– Zaista mi je drago što smo ovdje u Krapini, Krapinsko – zagorskoj županiji, ovdje u Inkubatoru organizirali prvu, a kako smo danas mogli čuti, bit će to tradicionalna investicijska konferencija, ‘Invest in Zagorje’. Program nam je bogat i šarolik, a posebno smo ponosni na svih 150 sudionika koji su nam se prijavili za sudjelovanje iz 104 tvrtke iz Republike Hrvatske. U jutarnjem dijelu programa predstavili su nam se srednjoškolci KZŽ koji su proteklih pet mjeseci radili na svojim poduzetničkim rješenjima za zdravstvenu industriju. U popodnevnom dijelu krećemo s dva vrlo zanimljiva panela od kojih je prvi više o tradicionalnim investicijama u tvorničke hale, nastavljamo s investitorima rizičnog kapitala, potom ovdje nastupa 13 startup-ova it RH koji se također bave zdravstvenom industrijom, a najbolje rješenje nagrađuju KZŽ i naši partneri ‘Seed and Foster’, Hrvatska gospodarska komora i ‘World business angel investment forum’. Navečer ćemo slušati priče o neuspjehu i da li neuspjeh u poduzetništvu uopće postoji. To će biti kulminacija današnjeg događaja – opisala je ovaj hvalevrijedan događaj direktorica Matuša te se posebno zahvalila veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu, koje se pridružilo u organizaciji ove konferencije i omogućilo podjelu iskustava slovenskih kolega vezana za investiranja i investicijsku scenu. Upravo o bliskosti gospodarstva Hrvatske i Slovenije posvjedočio je Dušan Pšeničnik.

  

– Krapinsko – zagorska županija je izvrstan primjer koji pokazuje kako je bliska suradnja između naših zemalja. Ne samo da smo najvažniji gospodarski partneri, već je to suradnja koja i dalje raste po 30-40 posto godišnje. Vjerojatno ćemo ove godine doseći brojku od 10 milijardi eura razmjene, što je izvrsno za dvije male zemlje. U isto vrijeme, Slovenija i Hrvatska su obostrano najveći ulagači, svaki treći euro izravnih stranih investicija iz Slovenije ide u Hrvatsku, a gotovo svaki drugi Hrvatski euro ide u Sloveniji. Na turističkom tržištu mi smo dragi gosti i to drugi po redu, a sve to nadopunjuje ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen što je jako bitno za pogranično područje. Upravo zbog toga smo ovdje kako bi dodatno potakli razmjenu iskustva – naglasio je Pšeničnik.

Investicije

Ispred poslovnog kluba ‘Skup za Zagorje’ koje je suorganizator ove konferencije, Dragutin Kamenski istaknuo je pogodnu granu za investiranje u Hrvatsko zagorje.  

– Podržavamo sve ovakve inicijative jer smatramo da su to prilike u kojima će se u međusobnoj komunikaciji prepoznati neke ideje i prilike za investiranje u Zagorje. KZŽ je izuzetno aktivna i ima jako gospodarstvo te jedan segment koji svi skupa gledamo – turizam. Vidimo kako je trenutno ne razvijen i uprav je tu  veliki potencijal Zagorja uzimajući u obzir kako je u blizini metropole – kazao je Kamenski.

Promjene u gospodarskoj slici KZŽ, u proteklih desetak godina, svjestan je krapinsko – zagorski  župan Željko Kolar koji je izuzetno zadovoljan konferencijom, kako sam kaže, samo jutarnji dio bi bio dovoljan, a broj sudjelovatelja je pokazatelj uspješnosti ovog događaja.  

– Mi smo zbog naše industrije, koja je bila vrlo specifična, imali puno radnika zaposlenih u tekstilnom sektoru koji su imali male plaće. Još početkom 2012. godine bili smo na 16. mjestu prema prosjeku plaća u RH, a danas smo na petom mjestu. To je upravo zbog promjene gospodarstva u kojem težimo onom što daje veću vrijednost. Tako ova današnja konferencija daje poruku investitorima kako su se stvari promijenile i to na bolje. Mala regija velikih mogućnosti je jedna izvrsna poruka – poručio je župan Kolar te se dotaknuo investicija u turizmu:

– Aplicirali smo s projektom Stubičkih Toplica, a kako sam upoznat sa svakim projektom, od vlasnika odnosno podnositelja projekta uvjeren sam da će barem polovica onih koji su aplicirati dobiti sredstva, a to bi značilo povećanje smještajnih kapaciteta u hotelskom smještaju za 300 do 450. Investicija zabavnog parka koju rade Stubaki d.o.o i gospodin Andabak će dati jedan novi sadržaj koje nema RH niti u krugu od 300 kilometara – zaključio je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba