Njegovu je kuću nakon zagrebačkog potresa i crvene naljepnice, dokrajčila sinoćnja aktivacija klizišta

˝Prvo sam čuo šum, a onda udar, skočio sam ispod štoka jer sam mislio da je potres˝

Objavljeno: 17.05.2023. Marta Čaržavec

Općina Jesenje u ovom trenutku provodi projekt sanacije klizišta i zaštite kuća koje se nalaze ispod kuća koje su trenutno predmet klizišta koje se nakon nekoliko dana ogromnih padalina, nemilog olujnog nevremena popraćenog jakim vjetrom sinoć aktiviralo i oštetilo dom Mirka Kovačeca. No, nije to prvi put. Kuća mu je stradala prilikom zagrebačkog potresa i nakon toga ”zaradila” crvenu naljepnicu. Posjetili smo zaseok Kovačeci u Donjem Jesenju…

– Klizište je došlo do same kuće i oštetilo objekt. Po dolasku na teren evakuirali smo vlasnika kuća kao i susjede koji su noć proveli kod svoje rodbine. Obzirom da kiša ne prestaje, prve izvide smo proveli mi iz Općine. Naše laičko mišljenje je da teren i dalje klizi da bi nova masa mogla ponovno kliznuti. Osigurali smo ovo područje, a danas se očekuje i izlazak stručnih službi kako bi se napravile prve procjene stanja klizišta temeljem kojih ćemo zajedno s ostalim službama dogovoriti daljnje djelovanje – ispričao je načelnik Jesenja, Dario Cvrtila.

Inače, kako smo spomenuli ranije, ovo je nastavak klizišta koje se aktiviralo za vrijeme zagrebačkog potresa i cijela padina na ovom dijelu sela je klizna ploha. Na ovoj lokaciji je pet kuća koje su obilježene žutim naljepnicama, uz novo stradalu koja je imala crvenu naljepnicu.

Vlasnik kuće, Mirko Kovačec prenoćio je kod brata. Kaže, može ostati tamo koliko treba, a daljnji tijek događaja, dodaje, ovisi o Općini. Ispričao nam je kako je prilikom aktivacije klizišta bio u svojoj kući…

– Ovo ju je dokrajčilo. Kad je krenulo bio sam u kuhinji. Prvo sam čuo šum, a onda udar, skočio sam ispod štoka jer sam mislio da je potres. Susjedi su već bili na balkonu, vidim drveće, preplašio sam se. Doživio sam i prvi potres jer sam bio na Plitvicama, a kad je bio u Petrinji potres bio sam doma. Nije bilo ugodno – ispričao je Kovačec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba