Određene im novčane kazne

SLUČAJ KOJI JE DIGAO PRAŠINU: Osuđeni roditelji dječaka koji je odbijao nositi masku u školi Krapinskim Toplicama

Objavljeno: 16.05.2023. zagorjeinternational

Općinski je sud u Zlataru proglasio krivima roditelje tada osnovnoškolca iz Krapinskih Toplica, koji je 2021. godine odbijao nositi masku od ulaza škole do učionice, na hodniku, a zbog čega su se ispred škole nekoliko tjedana održavali i prosvjedi.

U presudi stoji da su roditelji, otac Kristijan i majka Lidija Gaćina, krivi zbog toga što “nisu brinuli da njihovo dijete redovito pohađa obvezni dio programa kao i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada, što su bili dužni, tako da je učenik od početka školske godine 2021./2022., od dana 6. rujna 2021. do dana 1. listopada 2021. neopravdano izostao 95 sati nastave”. 

Prethodno su svjedočili da njihov sin sam nije htio nositi masku jer je zbog njenog nošenja imao razne tegobe poput glavobolja i mučnina. 

Ipak, sud je obrazložio da kod dječaka nisu utvrđene nikakve zdravstvene teškoće zbog kojih bi ga se izuzelo od nošenja maske, a to je, podsjetimo, bilo propisano odlukom Vlade u to vrijeme.

– Prema Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022., Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 26. kolovoza 2021., maske za lice su bile obvezne učenicima od 5. razreda OŠ nadalje (…) kada dolazi do miješanja učenika različitih razrednih odjela. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika – stoji u presudi. 

Majka i otac dječaka, svaki, moraju platiti po 66,36 eura, a presuda je pravomoćna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba