Postoje samo ograničenja

PSI U RESTORANU? Da, moguće je jer u Hrvatskoj ne postoji zakon koji to brani

Objavljeno: 16.05.2023. zagorjeinternational

Kako je krenula turistička sezona, svi vlasnici kućnih ljubimaca u Hrvatskoj, a posebno turisti sa psima, vjerojatno će se naslušati nebuloza o tome gdje se u Hrvatskoj smije, a gdje ne smije sa psom. Međutim, ne postoji zakon koji bi ljudima branio da sa psom uđu u restoran, nego se postojeći propisi odnose samo na ograničenja. 

Iz Državnog inspektorata odgovorili su za Jutarnji list koja su to točno ograničenja u vezi kućnih ljubica i restorana.  

– Sukladno odredbama Zakona o hrani i Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, nije dozvoljen ulazak životinja u prostore u kojima se hrana priprema i prodaje kao što su trgovina, kuhinje, radni dijelovi u ugostiteljskim objektima poput šanka i slično – kažu u Inspektoratu, no dodaju kako je država jedinicama lokalne samouprave prepustila mogućnost reguliranja ulaska životinja u ostale prostore ugostiteljskog objekta kao što je to prostor za posluživanje hrane.

Većina jedinica lokalne samouprave nije išla u zabranu dovođenja kućnih ljubimaca u prostore restorana, nego uglavnom navode kako je to zabranjeno u onim slučajevima u kojima je vlasnik objekta odlučio zabraniti ulazak psu. Kako su za Jutarnji pojasnili iz udruge Prijatelji životinja, zakon koji bi vlasnicima pasa zabranio ulazak u restoran s kućnim ljubimcem doista ne postoji, a iz udruge napominju kako trenutačno nemaju informaciju ni da bi u Hrvatskoj postojala jedinica lokalne samouprave koje bi to izrijekom zabranila. 

–  Sve se rješava regulacijom, u kojem dijelu, pod kojim uvjetima, na koji način se kućne ljubimce može dovoditi u određene prostore. Mnogi ugostitelji naglašavaju da su pet friendly i time dobivaju dodatne posjetitelje – poručili su te pojasnili kako bi hoteli koji se smatraju pet friendly trebali pronaći način da gostima s kućnim ljubimcima omoguće pristup pojedinim zajedničkim dijelovima objekta. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba