Zrmanja prešla zaštitni zid na području Obrovca, a Otuča se izlila iz korita

OPĆI POTOP: Gračac i Obrovac pod vodom, za danas najavljena nova kiša – zbog odrona zatvorena i jedna zagorska prometnica 

Objavljeno: 15.05.2023. zagorjeinternational

Zrmanja se jučer prelila iz potopila Obrovac, a grad je danas i dalje pod vodom. Kiša je stala i provirilo je sunce, ali bujica vode i dalje je snažna, a nove padaline i moguće grmljavinsko nevrijeme očekuju se u popodnevnim satima prema prognozama. 

– Vreće s pijeskom su mještani počeli stavljati još kad je bilo pet do šest centimetara od izlijevanja Zrmanje. Dolje uz rijeku je kaos, žene plaću, a problem je da dosta starijih ljudi živi ovdje – ispričao je jučer čitatelj 24sata.

Velik broj cesta na području Zadarske županije je zatvoren, što zbog odrona, što zbog poplavljenih cesta. Riječ je o cestama DC1 Gračac-Palanka; DC27 Gračac-Zaton Obrovački i Obrovac-Karin (zbog odrona); DC38 Požega-Orljavac; DC503 podvožnjak u Biogradu; ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno; ŽC5203 Srb-Otrić; ŽC2219 Pila-Sljeme (zbog odrona).

Obilna kiša uzrokovala je probleme i na drugim rijekama u Hrvatskoj.  Zbog višesatnog porasta vodostaja rijeke Une, izazvanog obilnim kišama, u Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Ponovno prijeti opasnost izlijevanja rijeke na kostajničke ulice, što je u ovakvim situacijama redovna pojava. S visokim vodostajem rijeke Orljave, probleme imaju i u Požegi. Vodostaj rijeke je dosegnuo 186 centimetara, zbog čega je Županijski centar 112 Požega donio je odluku o privremenom zatvaranju prometnice D38 Požega – Pakrac u mjestu Orljavac. 

Video koji je snimo noćas HGSS možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba