VRLO SPECIFIČNI ZAHTJEVI: Traže likere s najmanje 69 vrsta različitih biljaka

Hrvatske šume nabavljaju pića u vrijednosti više od 50.000 eura za svoja dva objekta

Objavljeno: 15.05.2023. zagorjeinternational

Hrvatske šume objavile su natječaj kojim traže tisuće litara bezalkoholnih i alkoholnih pića za svoja dva planinarska doma na Papuku. Točnije, traže se pića za Planinarski dom Jankovac i Lovačku kuću Đedovica kojima gospodari uprava šumskog područja Slatina.  

Žele nabaviti oko 160 litara rakija, likera i druge žestice, oko 17.000 boca piva plus 10 bačvi od 30 litara, 6500 bočica Coca-cole, oko 700 butelja vina, 1500 litara Jamnice… Okvirna vrijednost nabave iznosi 42.000 eura plus PDV, odnosno, to je ukupno 52.500 eura ili blizu 400.000 kuna, piše Danica

Zanimljivo je, međutim, kako Hrvatske šume natječajem “preferiraju” neke proizvođače više od drugih. Tako se, primjerice, za nabavu oko 130 litara rakije i likera izrijekom spominje i proizvođač, ‘Kostelac’. Riječ je o poznatoj obiteljskoj destileriji iz toga kraja, sa sjedištem u Orahovici. 

Samo odabrana piće 

U natječaju se, doduše, navodi kako u obzir dolaze i jednakovrijedne ponude, što znači da rakije i likeri formalno ne moraju biti ‘Kostelčevi’. No, valjat će ponuditeljima ispuniti precizne specifikacije koje su navedene na nadmetanju. Tako se, primjerice, za ‘šljivovicu’ i ‘viljamovku‘ traži najmanje 40 posto destilata šljive i kruške, a za biljni liker najmanje 69 vrsta različitih biljaka. Za liker šumsko voće propisano je najmanje 50 posto kupine, maline, višnje, crnog ribiza i borovnice. I za pelinkovac je navedeno kako se traži ‘Kostelac’ s 28 posto alkohola, vodom, šećerom, maceratom aromatičnog bilja te bojilom karamel obični.

Za 670 boca vina specificiran je proizvođač iz tog kraja – ‘Orahovica’. Tako se traže graševina, frankovka i zeleni silvanac – nešto u boci od litre, a nešto buteljirano od 0,75 litara. Uz to, natječajem se traže i Badelovi rum, gin i brandy, 23 boce Jägermeistera, Vodka Segesta trojka, Amaro. Jankovac je omiljeno papučko izletište, a Đedovica “raj za lovce” koji tamo rado dolaze i borave. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba