Svim mama želimo sretan Majčin dan!

U RH žene u prosjeku prvi put rode s 29, a većina ih je zaposlena

Objavljeno: 14.05.2023. zagorjeinternational

Iako bismo im svakog dana u godini trebali posvetiti koju dodatnu minutu, druge nedjelje u svibnju slavimo majke. Bile one mame tek nekoliko mjeseci ili broje desetljeća majčinskog staža, njihova ljubav, podrška i briga bezuvjetne su i nezamjenjive – objavio je Državni zavod za statistiku, kasnijim podatcima svjedočeći položaju i važnosti naših majki.

Emocije ne pripadaju ni u jedan brojevni sustav, no statistika i majke stavlja u ”kućicu”, odnosno  na razini godine prati koliko je žena rodilo, koja im je prosječna starost pri porodu, kolika je stopa fertiliteta pojedine države i slično. U nastavku su podaci koje smo izdvojili.

Donijeti novi život na svijet hrabra je i odgovorna odluka. Na nju se odlučila 35.871 žena koja je rodila u 2021., a mnoge su tim činom po prvi put postale majke.

Prosječna starost majki pri prvom porodu u 2021. bila je 29,6 godina. Mnogo je to više nego prije pedeset godina, kad su žene prvo dijete rađale s prosječno 22,6 godina. Gledajući ukupan broj poroda, prosječna starost majke pri porodu u 2021. iznosila je 31,1 godinu. Najveći je broj onih koje su rodile u tridesetima, zatim su najzastupljenije majke u dvadesetim godinama života, a više od tisuću i pol žena koje su rodile imalo je više od 40 godina, prenosi Osijek Express.

U 2021. čak 87,9 posto djece rodile su majke koje su bile aktivne, to jest svojim su radom zarađivale za život, tražile prvo ili ponovno zaposlenje, a majke 5,7 posto djece bile su uzdržavane, odnosno nisu imale vlastitih sredstava za život. Vrlo mali udio, samo 0,4 posto djece, rodile su žene koje raspolažu samo osobnim prihodima (socijalna pomoć, prihod od davanja u zakup, umirovljenice), dok za 6,0 posto rođene djece podatak o aktivnosti majke nije poznat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba