SVAKA ČAST: Mladi varaždinski genijalci i njihov ‘Osjetljiv barometar’ pomeli konkurenciju

SVAKA ČAST: Mladi varaždinski genijalci i njihov ‘Osjetljiv barometar’ pomeli konkurenciju

Objavljeno: 14.05.2023. zagorjeinternational

U Podgori je od 8. do 11. svibnja održano državno ‘Natjecanje iz fizike za osnovne i srednje škole’. U kategoriji eksperimentalnih radova za srednje škole (to je jedinstvena kategorija za učenike od prvog do četvrtog razreda srednjih škola) na državno je ‘Natjecanje’ pozvano šest srednjoškolskih ekipa. 

Prvo mjesto osvojili su učenici drugoga razreda Marko Levanić iz Elektrostrojarske škole i Noa Lipuš iz Prve gimnazije Varaždin. Obojica su polaznici ‘Centra izvrsnosti za fiziku’, čije je sjedište u Elektrostrojarskoj školi. Pod mentorstvom svojega profesora Tomislava Horvata osmislili su rad ‘Osjetljivi barometar’ u sklopu kojega su i izradili taj barometar. 

Radi se o barometru koji koristi izotermnu promjenu stanja plina kako bi mjerio promjene atmosferskoga tlaka s pomoću stupca tekućine (vode ili neke druge tekućine još manje gustoće). Osjetljivost je takvoga instrumenta toliko velika da može mjeriti promjenu nadmorske visine manju od jednoga metra na temelju promjene tlaka zraka s visinom, piše eVaraždin.

Učenici su barometar izrađivali od početka školske godine radeći u ‘Centru izvrsnosti za fiziku’, proširujući tako znanja i vještine koje stječu u redovnoj nastavi i povezujući ih s istraživačkim načinom rada i učenja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba