Povodom 32. obljetnice ustroja

Načelnik Vinice Branimir Štimec ugostio pripadnike 5. bojne 1.A brigade “Tigrovi“, “Oblak“ Vinica

Objavljeno: 13.05.2023. zagorjeinternational

U petak je kod spomenika 5. bojne 1.A brigade ZNG RH “Tigrovi“ ispred dvorca Köröskeny-Rupčić, nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a, obilježena 32. obljetnica ustroja 5. bojne 1.A brigade “Tigrovi“, “Oblak“ Vinica. 

Obilježavanje je započelo minutom šutnje, a nakon polaganja vijenaca, prečasni Valent Posavec vodio je molitvu za poginule i preminule. Nakon molitve, nazočni su se uputili odati počast i paliti svijeće poginulom pripadniku “Roda“ Mladenu Kasunu kod spomenika te su se uzvanicima priključili učenici dva 8. razreda Osnovne škole “Vinica“. 

Po odavanju počasti Mladenu Kasunu, uzvanici su se uputili “Spomeniku zahvalnosti“ te su odali počast svim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, a zatim su nastavili do spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OSRH Dr. Franji Tuđmanu te odali počast paljenjem svijeća. 

U ime Vlade RH i Sabora, vijenac je položio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, u ime Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Marijan Kretić, u ime Grada Varaždina predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, te udruge proizašle iz Domovinskog rata. 

Svečanost se nastavila u velikoj dvorani Općine Vinica gdje je pripremljena izložba ratnih fotografija 5. bojne te je pročitana Povjesnica iste. Nakon kratkog obraćanja Predsjednika Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi“, nazočnima se obratio načelnik Vinice Branimir Štimec te pozdravio prisutne. 

Istaknuo je da i danas pamti gdje je bio ključne datume tijekom Domovinskog rata te je bitno da se nikada ne zaboravi ono što je bilo i da se ta povijest prenosi na nove naraštaje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba