78. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda

KOVAČ: Mi ne komemoriramo nikakve sustave, ideologije države nego se s krunicom u ruci dolazimo pomoliti za duše naših braća i sestara

Objavljeno: 13.05.2023.

Obilježavanje 78. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine započelo je u jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na bleiburškom polju, a danas je na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu održana komemoracija nakon čega je u Crkvi Muke Isusove u Maclju održana misa koju je predvodio nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša.

Uz predsjednika Vlade, događaju je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te posebni savjetnici predsjednika Vlade Mate Granić, Zvonko Kusić i Damir Krstičević.

Prilikom davanja izjava, Jandroković i Plenković istaknuli su važnost obilježavanja i prisjećanja tragičnog događaja iz hrvatske povijesti – zločina koji je počinjen iz odmazde, iz osvete i zločina o kojem se 45 godina šutjelo zbog budućih generacija.

– Šutjeli su oni koji su ga naredili i oni koji su ga izvršili, jer su znali o kakvim se zvjerstvima radilo i znali su da je to bilo protivno i međunarodnom pravu i svim konvencijama. Ali šutjeli su i oni koji su izgubili svoje bližnje, oni koji su preživjeli Križni put, iz straha od nove odmazde komunističkog sustava – rekao je Jandroković i dodao da je bleiburška tragedija ustvari pokazala ˝karakter komunističke Jugoslavije, koja je bila totalitarna nedemokratska država, koja je imala i elemente zločinačke države˝.

– Ovaj slučaj Bleiburga i Križnog puta to potvrđuje, a bilo je i kasnije u tih 45 godina, još događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države. Stoga danas, kad smo snažna demokratska država moramo istinito gledati na našu povijesti i osuditi sve totalitarne sustave koji su bili na ovom području, osuditi zločine i zločince te iskazati poštovanje prema žrtvi. Buduće generacije moraju znati da sloboda, demokracija, mir ne dolaze sami od sebe, da uvijek ima spremnih na zločin, na oduzimanje slobode i mira drugim ljudima i zato je nužno jačati institucije, a posebno svijest kod mlađih naraštaja da se za slobodu i mir valja uvijek boriti – poručio je Jandroković, a premijer Plenković istaknuo je kako važnim drži da se ovakvi događaji ˝obilježe dostojanstveno˝ kao što je to slučaj danas.

Naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja ˝koja će s poštovanjem i istinito govoriti o žrtvama, o zločinima kojih je nažalost bilo puno u našoj povijesti, kako bi mladim generacijama ostalo poznato što se to dogodilo u ključnim trenucima hrvatske povijesti˝.

– Kraj Drugog svjetskog rata donio je pobjedu nad nacizmom, slobodu i mir europskom kontinentu, ali nažalost, zločini koji su se dogodili, predstavljaju jednu od bolnih uspomena, tragedija hrvatskoga naroda u 20. stoljeću i podsjetnik su na zločinački karakter totalitarnih sustava i veliku bol i patnju koju je ta tragedija nanijela ogromnom broju hrvatskih obitelji, hrvatskih ljudi – rekao je Plenković i zato su:

I ovo obilježavanje, a i druga tijekom godine, a posebno ona na ključne trenutke hrvatske slobode ostvarene u Domovinskom ratu, izrazito važna za koheziju našega naroda za bolje razumijevanje za tolerantno društvo iza njegovanje kulture sjećanja kao jedne od ključnih europskih vrednota – poručio je Plenković.

Zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda Milan Kovač istaknuo je kako je obilježavanje dostojanstveno kao i uvijek, ali…

– Mi ne komemoriramo nikakve sustave, ideologije države nego se s krunicom u ruci dolazimo pomoliti za duše naših braća i sestara koji su nevini stradali. Nadam se da će i sveta misa biti dostojanstvena – rekao je Kovač koji smatra kako bi se obilježavanje trebalo održavati na Bleiburgu kao i dosadašnjih godina.

– Nadam se da će pravosuđe u Austriji shvatiti da su političke odluke o zabrani utemeljene i proustavne i u austrijskom ustavu. Mi ćemo dati sve od sebe da kod naših odvjetnika, uz pomoć države i institucija jer sam Počasni vod ne može ratovati protiv jedne države i da možemo komemorirati na bleiburškom polju kao i do sada – poručio je Kovač.

Inače, organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod dok je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba