Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Krapinsko - zagorskoj županiji uz važnu poruku:

“Prosjek godina medicinskih sestara u KZŽ je 41 godina, pozivam vladajuće strukture Županije da se čim prije uključe u rješavanje ovog problema”

Objavljeno: 12.05.2023. zagorjeinternational

Danas se obilježava Međunarodni dan sestrinstva, a povodom toga, predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Krapinsko – zagorske županije Jelena Martinec Rihtarić napisala je važno priopćenje u kojem su istaknuti ključni problemi, a ujedno je i najavljeno kako će se isti obilježiti na području županije.

Prenosimo vam ga u cijelosti.

“U spomen na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, medicinske sestre i tehničari 12. svibnja obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva. Medicinske sestre i tehničari stup su zdravstva zahvaljujući njihovoj požrtvovnosti, vrhunskom znanju i  kompetencijama, a sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite i sveobuhvatne zdravstvene zaštite, kako pojedinca tako i cijele zajednice. 

Na području Krapinsko – zagorske županije vidljiv je veliki nedostatak medicinskih sestara. Svakim danom svjedočimo kako sve više medicinskih sestara odlazi iz sestrinske profesije zbog povećanog opsega poslova, velike odgovornosti i nedovoljnog broja osoblja i posljedično sve veće opterećenosti. Upravo zbog takvih uvjeta rada, mladi ljudi takvo zanimanje ne smatraju dovoljno atraktivnim. Dovoljno je reći da je prosjek godina medicinskih sestara u Krapinsko  – zagorskoj županije 41 godina. Odgovornost za navedeno je na političkoj razini i ovim putem pozivam vladajuće strukture Krapinsko – zagorske županije da se čim prije uključe u rješavanje ovog problema kako na Županijskoj tako i na državnoj razini jer postoji realna opasnost od urušavanja ovakvog sustava. 

U svjetlu te nimalo pogodne situacije ove godine Podružnica HKMS KZŽ u suradnji s delegatima i svih većih zdravstvenih ustanova te obrazovnih sestrinskih ustanova na području županije izradile su kratki videouradak.  Navedeno prikazuje prisutnost medicinskih sestara u svim segmentima ljudskog života od njegovog samog početka kroz obrazovanje, tokom čitavog životnog vijeka pa sve do skrbi u starijoj dobi i na kraju života.

Medicinske sestre i tehničari svake pojedine ustanove na području županije taj će dan obilježiti u svojim ustanovama kratkim prigodnim programom.  

  • Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva HUMS-a i Zbirkom HUMS-a organizira danas predavanje na temu “Presjek povijesnog razvoja sestrinstva u Hrvatskoj” u Zelenoj dvorani, u Zaboku.   
  • Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u suradnji sa Srednjom glazbenom školom iz Zaboka organizirat će 12. svibnja za svoje medicinske sestre kratki koncert učenika glazbene škole.
  • Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice organizira niz predavanja u Domu kulture u Krapinskim toplicama.
  • Srednja škola Bedekovčina organizira druženje učenika na Bedekovčanskim jezerima uz predavanje HGSS. 

I na kraju, uz želju da i dalje budemo ustrajni i dostojanstveni u našem pozivu te da održimo naše zajedništvo koje nam jedino može pomoći u postignuću naših ciljeva i osiguranju dobrobiti naših pacijenata, svim svojim kolegicama i kolegama medicinskim sestrama i tehničarima u svoje osobno ime i u ime članova izvršnog odbora i delegata Krapinsko – zagorske županije  čestitam Međunarodni dan sestrinstva!”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba