Danijela Barić iz Spec. bolnice Krapinske Toplice povodom Međunarodnog dana sestrinstva:

“Dokle god nam nije vrednovano obrazovanje i dostojanstveno plaćen rad, ne možemo biti zadovoljne svojim položajem u RH”

Objavljeno: 12.05.2023. Alen Brodar

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija.
Ove godine obilježava se pod sloganom “Naše sestre, naša budućnost”. Upravo taj slogan dobro opisuju sestrinstvo danas, a više o profesiji danas u Hrvatskoj razgovarali smo s mag. sestrinstva Danijelom Barić (38), rođenom Brestovčankom, danas Svetokrišćankom, koja radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje je ujedno i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Profesionalni put

Prije svega, upitali smo je zašto uopće sestrinstvo?

– Osnovnu školu završila sam u Brestovcu Orehovičkom, a odlučila sam upisati Srednju medicinsku školu u Bedekovčini. To je jednostavno bila moja odluka, moj poziv. Preddiplomski studij sestrinstva završila sam potom pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a 2019. godine stekla sam diplomu magistre sestrinstva pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku – ispričala nam je Danijela, koja je svoje radno iskustvo započela u Domu za starije i nemoćne u Stubičkim Toplicama te kasnije u Palijativnom centru Villa Brezovica.

Danijela Barić

– To iskustvo je svakako predodredilo moj daljnji profesionalni put. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice zaposlena sam 12 godina. Radila sam poslove prvostupnice sestrinstva na Odjelu za medicinsku rehabilitaciju ortopedskih i traumatoloških bolesnika, a kasnije i poslove glavne sestre Odjela. Od 2015. do 2020. godine radila sam poslove glavne sestre za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, a trenutno obnašam dužnost pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo SB Krapinske Toplice – ispričala je svoj profesionalni put sestra Danijela, koja ujedno aktivno sudjeluje u obrazovnom procesu medicinskih sestara/ tehničara, kao vanjski suradnik u Srednjoj školi Pregrada, kao mentor stručnjak te asistent iz znanstvenog područja Biomedicine i zdravstva na Katedri za sestrinstvo i palijativnu medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Stoga je logičan i odličan izbor za sugovornicu o stanju u sestrinstvu danas, pogotovo u svjetlu današnjeg stanja u hrvatskom zdravstvu i jučerašnjeg velikog prosvjeda u Zagrebu.

Prosvjedi neminovni

Prosvjed ispred Specijalne bolnice Krapinske Toplice

– Iza nas su godine obilježene pandemijom, koja je zahvatila sve segmente našeg društva. Bio je to period velikih promjena, strahova, odricanja, ali i novih znanja. Nakon svega možemo reći da smo sigurne u naše profesionalne sposobnosti, naše mogućnosti snalaženja u najzahtjevnijim trenucima. Nedostatak medicinskih sestra diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, treba smatrati hitnom zdravstvenom situacijom, a oporavak mora biti prioritet za sve vlade. Nažalost, danas svjedočimo i prosvjednim aktivnostima koje su bile neminovne. Dugogodišnje zanemarivanje i nezainteresiranost vladajućih struktura dovela nas je u ponižavajući i diskriminirajući položaj. Mišljenja sam da je svakoj medicinskoj sestri/tehničaru pacijent na prvom mjestu, no za adekvatnu zdravstvenu skrb potrebno je osigurati osnovne uvjete za rad, počevši od dovoljnog broja medicinskih sestra, kvalitetnijih uvjeta za rad, vrednovanja formalnog obrazovanja te dostojanstveno plaćenog rada. Isto tako, puna podrška svim nezdravstvenim suradnicima u njihovim zahtjevima jer njihov status unutar sustava je sramotan, a bez njih zdravstveni sustav ne bi mogao funkcionirati – rekla je i dodala:

– U Hrvatskoj je sestrinstvo samostalna profesija i ima najviše stupnjeve obrazovanja. To je preduvjet za dobro planiranu zdravstvenu njegu koja uključuje racionalnu upotrebu ljudskih, materijalnih i financijskih resursa. Dokle god nam nisu osigurani ti uvjeti, vrednovan rad i obrazovanje, ne možemo biti zadovoljni položajem medicinske sestre unutar zdravstvenog sustava. Ono što je sigurno, medicinske sestre/tehničari zajedničkim naporima nastavit će razvijati svoju profesiju, promovirati njezin ugled u javnosti i sve svoje snage usmjeriti u dobru kliničku praksu na dobrobit i zadovoljstvo naših pacijenata – kaže sestra Danijela te zaključuje:

Visoka razina skrbi

– Ovim putem želim svim kolegicama i kolegama čestitati Međunarodni dan sestrinstva, u nadi i uvjerenju da će naša budućnost biti naše sestre s osnaženim položajem u zdravstvenom sustavu i cjelokupnom društvu – rekla nam je Danijela Barić, koja je ujedno i supruga i majka dvoje djece, ističući da je njen profesionalni cilj visoka razina zdravstvene skrbi za pacijente te poticanje rada, znanja, stručnosti, kako bi mlađe generacije medicinskih sestara/ tehničara imale bolje uvjete za kvalitetnom kliničkom praksom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba