Heklice u knjižnici: U Čakovcu se održavaju hvalevrijedne besplatne radionice heklanja

“Bravo za sve mlade koji se uključuju, ovo su prava lica Čakovca i zajednice kakvoj težimo”

Objavljeno: 12.05.2023. zagorjeinternational

Knjižnica ‘Nikola Zrinski’ Čakovec od 2019. godine provodi program za žene srednje i starije životne dobi pod nazivom ‘Heklice u knjižnici’. Programom su obuhvaćene besplatne radionice heklanja medicinskih pomagala poput hobica za prijevremeno rođenu djecu, igračaka kao poklon djeci kod prvog učlanjenja u Knjižnicu u ‘Mjesecu hrvatske knjige’ i rekvizita za putujuće izložbe namijenjene vrtićima u svrhu promicanja čitanja.

Uz heklanje, polaznice pletu rukaviće za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, objasnila je, između ostalog, ravnateljica knjižnice Ljiljana Križan ponosna na vrijedne međimurske ruke u čakovečkoj knjižnici. Radionice se provode cijelu godinu kroz organizirane cikluse, a sudionice se sastaju jednom tjedno u prostorima knjižnice. Knjižnica omogućuje besplatno korištenje konca, a žene da bi se uključile u sudjelovanje moraju imati osnovno znanje heklanja i pletenja.

Kroz ovaj program ostvarene su brojne suradnje s vrtićima, osnovnim školama, domovima za starije, udrugama Ozana iz Zagreba, Udruga za Down sindrom Međimurske županije i brojnim drugima. Na ovaj način želi se potaknuti djecu i roditelje za dolazak u knjižnicu, druženje i igranje u igraonici, čitanje i posuđivanje prvih slikovnica te naposljetku razvijanje navike posjećivanja knjižnice.

Kako su heklice dio svih većih manifestacija koje se organiziraju u Čakovcu, u posjet im je stigla gradonačelnica Ljerka Cividini koja je pratila njihov rad i interakciju te naglasila kako zaista nema ljepšeg trenutka od onog u kojem stariji prenose znanje na mlađe i pritom se svi odlično zabavljaju.

– Čestitam idejnim začetnicima projekta, hvala našoj knjižnici i od srca hvala heklicama koje su svojom humanošću i suradnjom s našim mladima, najbolji učitelji i pokazatelj kakvi ljudi moramo biti. Bravo za sve mlade koji se uključuju, ovo su prava lica Čakovca i zajednice kakvoj težimo. Hvala vam na pozivu na druženje, ponosno ću prenositi vaš rad i poruke u svaku našu udrugu, klub i skupinu koju sretnem – poručila je gradonačelnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba