TAKO SE DOLAZI U GOSTE: Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić došao u Krapinu s odličnim vijestima

U utorak Krapina i četiri okolne općine dobivaju 13,5 milijuna eura – evo koje projekte su pripremili

Objavljeno: 11.05.2023. zagorjeinternational

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije jedno je od najbitnijih ministarstava za jedinice lokalne samouprave, a kako ono trenutno provodi Integrirana teritorijalna ulaganja za gradove danas je u Krapini održan sastanak resornog ministra Šime Erlića i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića. Prije same odluke koje će biti ovog utorka, ministar je najavio kako će Krapina iz ITU mehanizma, u kojem su 22 grada i urbana područja Republike Hrvatske, dobiti 13,5 milijuna eura za određene projekte.  

ITU mehanizam

– Pravi je trenutak za posjet, sada kada završavao jednu faznu fazu u definiranju strategije urbanog područja Krapine koje je osnova i temelj za dobivanje 13,5 milijuna eura novog mehanizma koji ide iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Krapina je na listi onih koji će dobiti sredstva jer su napravili sve one potrebne korake, u ne maloj proceduri koja traje više od godinu dana – poručio je ministar Šime Erlić te je ovom prilikom predočio što je zapravo taj mehanizam:

– Taj mehanizam omogućava, da se od strane Ministarstva dobije alokacija sredstava baš za grad i ubrano područje koja se onda troši i kanaliziraju prema onim projektima koje Grad smatra važnim. Grad Krapina će službeno od ove godine po prvi puta sudjelovati u mehanizmu i ostvariti prava za financiranje svojih projekta. Danas smo operativno prošli s gradonačelnikom i načelnicima iz urbanog područja, njihove planove, vidjeli koje to oni projekte pripremaju koji su im projekti najvažniji. Također, smo vidjeli što je od toga moguće sada staviti u plan i što bi bilo bolje u kontekstu EU fondova. Sve kako bi bili spremni za drugu fazu, a ono je potpis sporazuma koji bi trebao ići iza ljeta i naravno, nakon toga sama faza provedbe projekata. To je samo jedan od instrumenata koji će dati Krapini jednu urbanu dimenziju. Ulagat će se u prometnice, kulturnu baštinu, športske objekte i tako dalje – najavio je ministar Erlić.  

Ovom prilikom ministar se je osvrnuo i na ostale ruralne dijelove Hrvatskog zagorja.  

– U okolici Krapine postoji niz općina koje spadaju u kategoriju potpomognutih i brdsko – planinskih, pa koristim ovu priliku za najavu natječaja za te općine. Po prvi puta smo uspjeli vezati EU fondove za ta područja što je najbolja prilika do sada za te općine kako bi ulagale u svoju infrastrukturu – pozvao je ministar i napomenuo kako bez sređenih projekta nije moguće biti konkurentan na natječajima.

Brojni projekti

Nakon dugih priprema projekata, zadovoljstvo ugostiti ministra Erlića nisu krili u Gradu Krapini.

– Ono što smo svi svjesni, kako naši fiskalni kapaciteti nisu takvi, da bi mogli ići ‘grlom u jagode’ te se moramo okrenuti najbitnijim stvarima. Danas je tema ITU mehanizam koji je za Krapinu i naše susjedne općine posebno važan. Pokrenute su procedure od izrade strategije razvojnog područja do izrade baze projekata. Iako se možda nekome ne čini 13,5 milijuna eura jako velikim sredstvima, to je 13,5 milijuna eura više nego što smo imali do sad i toga moramo biti svjesni – poručio je gradonačelnik Gregurović.

Za sve projekte koji će se prijavljivati za ITU bitan je njihov utjecaj na područje. Uz to, prijavom Grada na ITU, ne prestaju ostali projekti iz EU fondova već oni nastavljaju svojim tokom.

– Najvažnija stvar koji bi htjeli, zasigurno je obnova Sport-rekreacijskog centar u Podgori, jer znamo kako u našoj županiji nema ni jednog zatvorenog teniskog terena – rekao je gradonačelnik Gregurović te nabrojao ostale željene projekte:

Uređenje središnjeg gradskog parka, prostor oko Srednje škole Krapina i Gradske knjižnice, Kina Krapina, Pučkog učilišta, Suda, odnosno svih ustanova koje koriste građani s ITU područja, ali i oni iz šire okolice. Razmišljamo i o izgradnji Vatrogasnog centra, ali i nizu drugih projekata, sad ćemo se morati opet dogovoriti koje ćemo od njih staviti u naš ITU plan – zaključio je Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba