U Zagrebu traje prosvjed sindikata medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja

“Ne mogu oni biti toliko gluhi, koliko mi možemo biti glasni”

Objavljeno: 11.05.2023. zagorjeinternational

Pod geslom “I mi smo zdravstvo”, na zagrebačkom Zrinjevcu u 11 sati je počeo prosvjed sindikata medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja na kojem će ponovno istaknuti zahtjeve za povećanje platnih koeficijenta za najmanje deset posto te poboljšanje uvjeta rada.

Između 500 i 1000 sudionika

Organizatori prosvjeda su Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva iz kojih ističu da su sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje potplaćeni, preopterećeni i rade u lošim radnim uvjetima. Očekuje se dolazak između 500 i 1000 sudionika iz cijele Hrvatske, piše Index.hr.

– Drago mi je da ste se okupili u ovako velikom broju, ali morate znati, ovaj broj je puta tri jer tako i radimo. Hoćemo li mi ostaviti svoje zdravlje jer su nam ovakvi uvjeti rada? Tražimo da se svima, ne samo pojedinima, poveća plaća. Konačno, moramo progovoriti o tome da se ne može živjeti s ovom minimalnom plaćom. 20 posto zaposlenih u zdravstvu primaju manje od minimalne plaće pa im se mora korigirati satnica. Da ne pričamo o SSS koja dobiva 50 eura više od minimalne plaće. Znam da mi trebamo razgovarati, ali mi trebamo i rezultate tih razgovora – rekao je u obraćanju Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

– Traže da čekamo Zakon o plaćama, ali koeficijenti će biti tek od sljedeće godine od veljače, mi ne možemo čekati do drugog mjeseca. Jedna mi je kolegica rekla da poručimo premijeru da im ne treba povećati plaće, ali nek im da rješenje kako da prežive s 500 eura. Ako Plenković nema vremena za nas, onda neka kaže ministru Berošu da pregovara s nama i da mu dozvoli da nam poveća plaće – istaknuo je Topolnjak.

– Srce mi je veliko kad vas vidim. Već sam rekao, ne mogu oni biti toliko gluhi, koliko mi možemo biti glasni. Mi svaki dan radimo preko svih normi, samo da pacijentima bude bolje, da dobiju skrb. Moju podršku i podršku naše komore imate. Neka ovo bude početak daljnjim akcijama – poručio je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić. 

Predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem podsjetila je da je sutra Međunarodni dan sestrinstva.

Moguć i prosvjed

– Društvo vam mora biti zahvalno, ali najvažnije  je da vas cijeni vlastiti poslodavac. Uz sve to, uz uvjete rada, vi i dalje dolazite na posao, iako znate da vaš poslodavac ne radi ništa, ne cijeni i ne čini da poboljša uvjete rada. Dokad ćete tako? Jeste li umorni od čekanja da dođete na red za svoje priznanje? Vjerujem da jeste, zato da vas čujem – obratila se Šprem. 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je:

– Želimo da liječnici imaju veća prava i sva prava, da ih ima dovoljno, ali želimo da ima i dovoljno spremačica. I svih zanimanja koja jedno bez drugih ne mogu. Pozivamo ministra koji je jučer poručio da treba kolektivno pregovarati. Zašto nije pozvao sve vas da razgovarate o koeficijentima. Oni su važni i moraju se povećat prije svih drugih odluka vlade. Ljudi, borite se, ustrajte i sretno svima. Uspjet ćemo zajedno – poručio je Novosel. 

U slučaju da neće biti nikakvih reakcija na prosvjed, najavljen je i štrajk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba