Brojni građani imat će 30 dana da nabave nove dokumente

KONAČNO: Vlada će danas proglasiti kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj 

Objavljeno: 11.05.2023. zagorjeinternational

Vlada će danas proglasiti kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, a ono što bi neke građane sada trebalo najviše brinuti je valjanost njihovih dokumenata.

Naime, Hrvatski je zavod za javno zdravstvo predložio ministru zdravstva Viliju Berošu proglašenje kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, a Ministarstvo je taj prijedlog proglasilo utemeljenim, pa će Vlada danas na sjednici proglasiti kraj epidemije. Prijedlog je uslijedio nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, piše Index.hr.

Stoga, ako su vam za vrijeme epidemije istekle osobna ili vozačka, sada ćete to morati napraviti u roku od 30 dana. 

Kako je naveo MUP, za vrijeme epidemije je građanima istekla valjanost za 221.387 osobnih iskaznica, 411.905 putovnica i 78.524 vozačkih dozvola, no one su se i dalje smatrale važećima zbog epidemije. 

– Izmjenama Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije. Dakle, kada se u Republici Hrvatskoj proglasi prestanak epidemije, građani će svoje istekle isprave morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku će morati podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava – rekli su iz MUP-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba