Donosimo zaključke prvog dana konferencije ‘Future Tense’ o budućnosti poslovanja

FUTUROLOGINJA: Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse

Objavljeno: 11.05.2023. zagorjeinternational

Za sve one koji nisu bili sigurni što je to metaverse i što može značiti za budućnost poslovanja, futurologinja Sofie Hvitved na konferenciji Future Tense održala je atraktivno predavanje pod nazivom “Keeping Up With the Metaverse“.  

Digitalno doba 

– Pojam metaverse i dalje nije u potpunosti shvaćen. On je besprijekorna konvergencija našeg fizičkog i digitalnog života koja okuplja ljude, prostore i stvari u virtualnim ili proširenim digitalnim prostorima. Sve to uključuje proširene vizualne slojeve naše fizičke stvarnosti, kao i virtualne svjetove. Danas živimo u svijetu gdje je teže shvatiti što je fizička stvarnost nego metaverse – rekla je Hvitved.

Uslijedila je panel diskusija s brojnim oprečnim stavovima, a na kojoj su sudjelovali Ana Zovko iz LAQO i Croatia Osiguranja, Martina Silov iz ‘CroaAI-ja’, Matej Lončarić ispred ‘JoomBoosa’ i Ante Mandić iz ‘Insig2’, a program je moderirala CEO ‘Near Balkansa’ Ida Pandur.  

– Metaverse i umjetna inteligencija nisu konkurenti. Velika većina nije ni svjesna koliko će nam alati umjetne inteligencije pomoći i kako je implementacijom novih alata moguće razvijati svoje biznise. Spajanje metaversa i umjetne inteligencije donijet će izvanredne rezultate – izjavila je Martina Stilov. 

Jedna od 50 najboljih futurologinja na svijetu prema Forbesu, Erica Orange, održala je predavanje o budućnosti obrazovanja i rada, s nazivom “Learning On the Edge of Tomorrow“.

– Novo doba potiče kreiranje novih obrazaca razmišljanja, što stvara potrebu za novim pristupima učenju, angažiranju, privlačenju pažnje. Generacija Z zato sve više zahtjeva da se izazove njihovo kritičko razmišljanje, a upravo na to se oslanja umjetna inteligencija. Upravo ljudski doprinos, znatiželja i kritičko razmišljanje potiču razvoj sustava poput Chat GPT-a i baš zato online učenje nikad neće zamijeniti ono tradicionalno. Oni će se nadopunjavati – rekla je Erica Orange.

Konkurencija 

O budućnosti tržišta rada i obrazovanja nastavili su raspravljati domaći stručnjaci: rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prljić Samaržija, Marin Trošelj iz STEMI-ja te Aleksandar Zemunić iz Selectija. Raspravu je moderirala Ana Muhar Blanquart.  

– Velike tehnološke kompanije posljednjih nekoliko godina postaju ozbiljna konkurencija sveučilištima. Prilikom zapošljavanja, mlade ljude se sve više pita imaju li kompetencije, želju za učenjem, a ne diplomu. Kompanije su danas spremne ulagati u edukacije, što to će u bliskoj budućnosti postati sve veći trend – rekla je Snježana Prljić Samardžija.

Program ‘Future Tensea’ nastavlja se danas predavanjima futurologa Gerd Leonharda o održivoj budućnosti, Alfonsa Karabude o budućnosti industrije zabave i kulture te Andersa Indseta, koji će govoriti o budućnosti leadershipa.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba