Novi Marof: U tijeku su radovi na uređenju kolnika i sanaciji klizišta vrijedni 1,4 milijuna eura

Župan Stričak: Samo ove godine ćemo obnoviti ceste kao u prijašnjih sedam godina

Objavljeno: 10.05.2023. zagorjeinternational

Radovi koji se odvijaju na brojnim županijskim i lokalnim cestama, kao i sanacije brojnih klizišta koja su nastala nakon potresa, samo pokazuju kako je cijelo područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište. Uvjerio su se u to župan Anđelko Stričak, koji je u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača i ravnatelja Županijske uprave za ceste Tomislava Osonjačkog obišao radove na novomarofskom području.

– Na području Novog Marofa trenutno imamo niz investicija koje provodi Županijska uprava za ceste. Samo na jednoj cesti imamo ukupno pet klizišta, od kojih su dva sanirana, a za tri klizišta slijedi postupak sanacije. Vrijednost tih sanacija je 710.000 eura. Paralelno s time, presvući ćemo dvije ceste novim asfaltnim tepihom i to na relaciji Presečno – Kotari i Bela – Podrute. Vrijednost te investicije je oko 540.000 eura. Kada pogledamo samo te investicije koje su financirane iz Fonda solidarnosti, dolazimo do oko 1,25 milijuna eura. Uz to, moramo uzeti u obzir i redovni program ŽUC-a, kojim planiramo u Grani proširiti cestu i izgraditi nogostup, a isto ćemo napraviti i u Završju Podbelskom. Vrijednost tih investicija je dodatnih 150.000 eura. Zbrojivši se zajedno na kraju dolazimo do 1,4 milijuna eura. Samo ove godine ćemo tako obnoviti ceste i sanirati klizišta kao u prijašnjih sedam godina – rekao je župan Stričak nadovezavši se kako se sve ovo radi zbog poboljšanja sigurnosti svih sudionika u prometu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio se ŽUC-u koji je s Gradom isprojektirao sanaciju klizišta.

– Na županijskoj cesti koja spaja Podrute i Završje imamo čak šest klizišta. Riječ je o vrlo prometnoj cesti te je za sigurnost mještana ovog kraja i svih koji se njome koriste značajno da se ona i saniraju. Ova klizišta financirana su sredstvima Nacionalnog programa otpornosti i oporavka. Županija i ŽUC su organizirali da će ta klizišta biti financirana po 100 postotnom iznosu. Uz ta klizišta, imamo još klizišta koja se pojavljuju svake godine i koja mi postepeno saniramo, što u suradnji s Hrvatskim vodama, što kroz ovakve projekte. Omjer financiranja je otprilike 60 posto od strane Hrvatskih voda, a 40-tak posto se financira kroz sredstva lokalne samouprave – objasnio je gradonačelnik Jenkač.

Izgradnja okretišta autobusa s priključkom na županijsku cestu i parkiralište za osobna vozila za potrebe Osnovne škole Podrute investicija je Grada Novog Marofa.

– Županija i ŽUC obećali su spajanje državne ceste D24 i tog okretišta upravo za našu školsku djecu. Možemo najaviti i dugo očekivanu pješačku stazu u Završju, u duljini od kilometar i pol i vjerujem da ćemo ove i iduće godine uspjeti i to završiti – zaključio je Jenkač, a obilasku okretišta nazočio je i ravnatelj Osnovne škole Podrute Štefek Vincek.  

Osonjački je naglasio kako se posljednjih mjeseci na području cijele županije, odnosno na gotovo 1000 kilometara županijskih cesta neprekidno radi.

– Nalazimo se u Podrutama. Ovo je jedna od naših najprometnijih cesta. To je spoj zapadnog dijela županije, ivanečko područje prema autocesti i dalje prema Zagrebu tako da se radi o jednoj izuzetno bitnoj dionici, dugoj, a do ovog trenutka s dosta oštećenja nastalih u zadnje vrijeme. Tako da su trenutno u tijeku radovi na sanaciji klizišta, a uskoro, kroz neka dva tjedna, kreću radovi kod Belskog Dola na dva kilometra sanacije same prometnice – rekao je ravnatelj ŽUC-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba