POLICIJSKA STATISTIKA: U travnju na zagorskim cestama zabilježene 52 nesreće i čak 1786 prometnih prekršaja

STRADALO 15 OSOBA: Od 86 vozača, u trenutku nesreće 14 ih je bilo alkoholizirano

Objavljeno: 10.05.2023. zagorjeinternational

Iz Policijske uprave krapinsko – zagorske objavili su statističke podatke za protekli mjesec, u kojem, srećom, nije bilo prometnih nesreća s poginulom osobom, što je drugi travanj za redom bez smrti na cesti. Policijski službenici obavili 52 očevida prometnih nesreća, što je povećanje od 8,3 posto u odnosu na lani. Od tih nesreća, 13 ih je bilo s ozlijeđenom osobom i to dvije teško dok je 13 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljeda. U 39 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta.  

Najkritičniji dan 

Što se tiče samih sudionika u prometu, teže ozlijeđenih je manje za trećinu, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 18,2 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 15 osoba, a najviše je pogođena dobna skupina od 20 do 40 godina (osam ozlijeđenih, svi lakše op.a.), a iz te su skupnine i općenito najzastupljeniji sudionici u prometnim nesrećama, bilo ih je 50. 

Najčešći uzrok prometnih nesreća bilo je nepropisno kretanje vozila kolnikom (13 nesreća), dok je  prema vrstama prometnih nesreća najviše bilo slijetanja vozila s ceste, također 13.  Nedjelja je bila dan u tjednu koji je bio najkritičniji što se tiče broja obavljenih očevida s ukupno 12, a slijedi ju petak s osam, dok je najmanje problematičan dan bio utorak s pet obavljenih očevida. Najsigurnije je bilo na cesti od 3 do 5 sati kada nije obavljen niti jedan očevid, a najopasnije popodne između 14 i 15 sati, sa sedam prometnih nesreća.

Ovog travnja u prometnim nesrećama sudjelovale su 132 osobe, od čega je bilo 86 vozača, 45 putnika i jedan pješak te je pod utjecajem alkohola u trenutku nesreće bilo 14 vozača i jedan pješak. Iz tog broja vidljivo je kako je 16,3 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Tako je u odnosu na lanjski travanj došlo do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 15 vozača ili 21,1 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 5,0 posto.

Kobna brzina

Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u travnju evidentirali 1786 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu , njih 1110, što je 62,2 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (135) i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (77). Utvrđen je i 41 prekršaj korištenja mobitela u vožnji, 20 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, devet prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja i upravljanja tehnički neispravnim vozilom, dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, te jedan prekršaj upravljanje vozilom pod utjecajem droga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba