SRETAN VAM DAN EUROPE!

ZAGOREC: Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku

Objavljeno: 09.05.2023. AB

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Tim povodom su djelatnici županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo građanima dijelili prigodni informativni i promotivni materijal.

– Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Kapitalni projekti

Zamjenica župana Silvija Zagorec tom je prilikom naglasila kako je Hrvatska već gotovo 10 godina članica Europske unije, a ove smo godine ušli i u Schengenski prostor te je euro postao službena valuta u Republici Hrvatskoj.

– Koristi od članstva u Europskoj uniji vidljive su na svakom koraku pa tako i u Varaždinskoj županiji. Od ulaganja u infrastrukturu, u zdravstvenu zaštitu, poboljšanja zdravstvenog sustava, provođenje niz projekata iz područja socijalne skrbi i civilnog društva do samog ulaganja u obrazovanje. Na području Varaždinske županije trenutno se provodi, projektira ili je pred završetkom oko 40-ak kapitalnih projekata u iznosu većem od 300 milijuna eura – rekla je zamjenica Zagorec.

– U novoj financijskoj perspektivi Europske unije 2021. – 2027., Republici Hrvatskoj na raspolaganju je 25 milijardi eura iz različitih izvora, iz Višegodišnjeg financijskog okvira te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Varaždinska županija će se maksimalno potruditi kako bi sve dostupne mogućnosti koje nam daju Europski fondovi iskoristili – dodala je zamjenica Zagorec.

Obilježavanje Dana Europe podržao je i gradonačelnik Neven Bosilj.

– Skoro sve naše osnovne škole sudjeluju u Erasmus projektima i mislim da je to izuzetno bitno. Povlačimo novce iz europskih fondova i za Grad Varaždin je najbitnije da ćemo do kraja ovog mjeseca potpisati ugovor za pristupanje ITU mehanizmu putem kojega ćemo dobiti 22 milijuna eura EU sredstava – rekao je Bosilj.

Učenje i zabava

Kako je 2023. godina proglašena Europskom godinom vještina obilježavanju su se pridružili i učenici Osnovne škole Vinica.

– Mi smo se kao mala škola uključili u EU projekte i na to smo izuzetno ponosni. Od 2013. godine sudjelujemo eTwinning projektima gdje se učenici u online okruženju druže sa svojim vršnjacima i na taj način razmjenjuju iskustva, a sada privodimo kraju i svoj Erasmus projekt gdje smo imali prilike upoznati učenike i učitelje s europskim državama Španjolskom, Poljskom, Estonijom, Turskom i Slovenijom. Bili smo i domaćini tijekom čega smo se uspješno predstavili sudionicima, prikazali našu malu općinu Vinica, svoju školu i sve što u školi radimo – istaknula je ravnateljica OŠ Vinica, Mirjana Jambriško.

– U Vinici već duže vrijeme provodimo Erasmus projekt “Mythomania In Open Ar Museums”. Ove godine posjetili smo Poljsku, Tursku, Estoniju Španjolsku i Sloveniju. Kroz projekt upoznajemo razne legende i na temelju tih legenda izrađujemo kulise i likove, koje nakon toga implementiramo u aplikaciju te svoj rad predstavljamo ostalim sudionicima projekta. U školama učimo engleski jezik kroz druženje s djecom iz drugih zemalja, a naravno osim učenja puno se i zabavljamo jer upravo su nova poznanstva i novi prijatelji iz cijeloga svijeta najvažnije što stječemo kroz ovakve projekte – rekao je Franjo Rački, učenik 8. razreda OŠ Vinica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba