Zbog visokih režija neki ugostitelji uvode energetski paušal

Sjednete u restoran i lijepo vam naplate dva eura po osobi za struju

Objavljeno: 09.05.2023. zagorjeinternational

Svima koji su putovali, naročito južnom Europom, dobro su poznate dodatni “artikli” na računu, kao što je naplata za korištenje vanjske terase ili pribora za jelo. U sjevernijim krajevima do sada to nije bila praksa ugostitelja, ali izgleda kako su u Njemačkoj, koja je uvelike ovisila o ruskom plinu, neki restorani još prošle godine počeli naplaćivati struju.

Jedan bavarski ‘Burger bar’ iznenadio je mušterije odlukom da uvede ‘Habeck paušal’, nazvan po njemačkom ministru gospodarstva Robertu Habecku kojeg mnogi smatraju neposrednim krivcem za veće cijene. Radi se o naknadi za električnu energiju koji neki ugostiteljski objekti uvode zbog visokih troškova energenata. Obično iznosi od 1,5 do dva eura po osobi, piše Fenix.

Društvenim mrežama u Njemačkoj sada kruži fotografija računa kupca koji je za obrok za pet osoba platio 7,5 eura za električnu energiju. Iako su brojni gosti zbog toga ljutiti, vlasnike to ne brine previše.

– Energiju sada plaćamo dvostruko više nego prije, povećanje troškova je više od 100 posto. Ako vam se ne sviđa, ne morate dolaziti – zaključio je vlasnik, naglasivši da su informacije o dodatnim troškovima istaknute na ulaznim vratima te na jelovnicima.

Generalna direktorica Njemačke udruge hotela i restorana u Donjoj Saskoj prošle je godine izjavila kako razumijevanje za uvođenje paušala postoji. Prema njoj, dvije trećine članova udruge ima egzistencijalne strahove te se moraju pronaći načini za ublažavanje cijena. Ipak, ističe, gosti moraju biti unaprijed upozoreni na paušal za energiju čim uđu u ugostiteljski objekt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba