Načelnica Vesna Mikulec u intervjuu se osvrnula na proteklu godinu i dala uvid u to što sve u narednom periodu očekuje Zlatar Bistricu

“Želimo napraviti ‘Dvorišče zagorskog purana’, projekt od kojeg očekujemo da će biti prepoznatljiv i turistički značajan za općinu”

Objavljeno: 08.05.2023. Vanja Hozmec

Mnogo je poslova, onih manjih, ali i onih velikih, u proteklih godinu dana privedeno kraju na području Zlatar Bistrice. Otkrila nam je to sama načelnica Vesna Mikulec u razgovoru  povodom Dana općine koji se slavi 22. travnja, uz Dan Ivana Krstitelja. 

Kako je istaknula, posebno je značajno što su se računovodstveni poslovi vratili u Jedinstveni upravni odjel Općine gdje nisu bili od 2016. godine kada su predani Financijskoj agenciji. 

Velika ušteda 

– Nadalje, kako bi se mještanima omogućila brža dostupnost informacija, ažurnost u obradi podataka i transparentnost, nabavljena su i nova programska rješenja koja se odnose na evidentiranje i knjiženje svih poslovnih promjena, izrada pomoćnih i osnovnih poslovnih knjiga, obračune plaća i naknada, evidencija korisnika komunalne i grobne naknade, naknade za uređenje voda, izrada i dostava financijskih izvješća i drugo – otkrila je načelnica Mikulec i dodala da su sada poslovi računovodstva raspoređeni između zaposlenih u Jedinstvenom upravnom odjelu bez dodatnog zapošljavanja, čime je Općina na godišnjoj razini uštedjela oko 13.000 eura.  

Isto tako, Općina je u proteklih godinu dana provela projekt nabave opreme za mrtvačnicu i komunalne opreme za koji je odobreno sufinanciranje u iznosu od 2.654,46 eura temeljem Javnog poziva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

– U sklopu navedenog projekta nabavljena je traktorska kosilica, dvije motorne kose i motorna pila koje će uvelike olakšati održavanje okoliša groblja i drugih zelenih površina. Također, unutrašnjost mrtvačnice opremljena je s dva nova odra, stalcima za vijence, električnim trostrukim svijećnjacima i škropilnikom na stalku, a nabavljena su i nova kolica za prijevoz pokojnika. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 10.335,84 eura, od čega je Općina podmirila 7681,38 eura iz vlastitih sredstava – kaže načelnica. 

Isto tako, iz vlastitih sredstava izvršeni su i radovi na izgradnji betonskih grobnih okvira u polju ‘E’ na mjesnom groblju u Lovrečanu, a izgrađeno je ukupno 18 okvira, odnosno 12 dvostrukih i šest jednostrukih grobnih mjesta, a investicija je to vrijedna 20.462 eura. 

– U sklopu još jednog komunalnog projekta, Općina je pristupila uređenju autobusnih stajališta.  Nabavljene su i postavljene autobusne konzole u naseljima Veleškovec i Lipovec, a iz općinskog proračuna za realizaciju izdvojeno je 10.494,62 eura – rekla je načelnica Mikulec. 

Radilo se još mnogo toga na komunalnoj infrastrukturi, pa su tako u sklopu javnog poziva iz područja sigurnosti cestovnog prometa izvedeni radovi u Ulici Mirka Buntaka i Sportskom prolazu u sklopu kojih je napravljena nova regulacija prometa. 

Za veću sigurnost 

– Projektom je izvedeno izmještanje ulaza u Osnovnu školu iz Ulice Vladimira Nazora u Ulicu Mirka Buntaka, iscrtan je prostor za kratko parkiranje i zaustavljanje vozila uz lijevi rub kolnika radi sigurnog izlaska djece iz vozila i postavljena je prometna signalizacija za jednosmjernu ulicu. Dodatno, postavljeni su sigurnosni stupići za onemogućavanje parkiranja vozila na nogostup pored Osnovne škole i pored Konzuma, čime se znatno povećala sigurnost pješaka u prometu. U Ulici Vladimira Nazora postavljena je i kamera za nadzor brzine čime se promet znatno usporio. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva unutarnjih poslova u iznosu od 11.115,97 eura, a ukupna njegova vrijednost je 15.405,47 eura, od čega je Općina izdvojila 4289,50 eura – pojasnila je naša sugovornica. 

Pristupilo se i uređenju nerazvrstanih cesta, pa su tako izvršeni radovi na sanaciji kolnika u Ulici Stjepana Radića u vrijednosti 28.340 eura, asfaltiran je spoj Selska – Grančarska čija je vrijednost 28.115 eura, a saniran je i odvojak u Bukovečkom putu vrijedan 10.000 eura. Kroz redovno održavanje saniraju se i uređuju nerazvrstane ceste na području općine Zlatar Bistrica što podrazumijeva sanaciju udarnih rupa, košnju bankina, čišćenje odvodnih jaraka i slično, dodala je Mikulec. 

– U tijeku je realizacija izgradnje i opremanja dječjeg igrališta u naselju Veleškovec. Projekt je sufinanciran sredstvima EU putem programa ‘LEADER’ – Podmjere 19.2, Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., LRS LAG-a “Zeleni bregi“, natječaja za provedbu tipa operacije 2.1.1. ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, a Općini je odobreno sufinanciranje u iznosu od 32.917 eura dok je ukupna ugovorena vrijednost projekta 45.830 eura – dodaje načelnica. 

Od novih projekata, Općina je pristupila nabavi projektne dokumentacije za izgradnju sportsko-rekreacijskih terena u Zlatar Bistrici, a projektom se predviđa izgradnja košarkaškog igrališta, igrališta za odbojku, teretane na otvorenom, prostor za druženje u sjeni drveća na klupicama, a sve će biti okruženo stazom za trčanje. Ispred igrališta predviđen je parking za automobile i bicikle, a vrijednost nabave za izradu projektne dokumentacije iznosi 5474,81 eura dok se iznos radova procjenjuje na 323.158 eura. Načelnica je otkrila da je projekt prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta. 

– U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu starog dijela Dječjeg vrtića ‘Zlatni dani’, a projektom se planira ugradnja fotonapona, dizalice topline, uvođenje podnog grijanja, zamjena stolarije, vanjske izolacija zidova s novom toplinskom fasadom, postava vanjskih sjenila na prozore, obnova podova te obnova kuhinje i sanitarija. Vrijednost projektne dokumentacije iznosi 24.056,01 euro, a predviđena vrijednost realizacije projekta je oko 500.000 eura. Izrada projektne dokumentacije je u završnoj fazi te predstavlja temelj za apliciranje na natječaje bilo iz nacionalnih ili europskih sredstava – otkrila je Mikulec te dodala da je izrađena i projektna dokumentacija za uređenje okoliša i dječjeg igrališta Dječjeg vrtića. 

– Predviđena je nabava dodatnih igrala, zamjena dotrajalih, postavljanje antistresnih podloga, obnova prilazne staze i vanjske natkrivene površine njihovim asfaltiranjem i popločavanjem te iscrtavanjem prometnog poligona za igru i edukaciju te iscrtavanje igara poput “školice” i “križić-kružić” kojim se dobiva nov tematski teren za igru. Procijenjena vrijednost radova iznosi nešto manje od 66.360 eura, a projekt je apliciran na Javni poziv Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade – ispričala nam je načelnica.  

Jedan projekt posebno se ističe.

Prepoznatljiv projekt

– Politikom djelovanja predviđena je revitalizacija napuštenih prostora u čiju je svrhu Općina kupila nekretninu u Ulici Vladimira Nazora, gdje se ukazuje prilika za realizaciju planirane projektne ideje “Dvorišče zagorskog purana”. Otkup navedenog zemljišta sa starom kućom i gospodarskim zgradama predstavlja početnu fazu projekta kojeg bi se dalje razvijalo i apliciralo na fondove za sufinanciranje. Projektu se pristupa s vjerovanjem da je od esencijalnog značaja za oživljavanje središnje ulice u općini i očekuje se da će biti prepoznatljiv i turistički značajan element općine Zlatar Bistrica. U cilju realizacije projekta planira se izgradnja muzeja u obliku kuće seoskog tipa s modernim elementima i djelomičnom energetskom samodostatnosti. Muzej bi prikazivao industrijsku povijest i razvoj Zlatar Bistrice te povijest zagorskog purana i njegov značaj za Zlatar Bistricu. Dvorište i okućnica oformili bi se kao tradicionalno “dvorišče zagorskog purana” sa zelenim površinama, prostorom za druženje i igru, kinom na otvorenom te prostorom za održavanje kulturnih događanja na otvorenom – otkriva Mikulec te za kraj poručila:

– Imajući na umu budućnost i vodeći o njoj računa, u svakom trenutku života i rada potrebno je i osvrnuti se i pogledati u ‘retrovizor’. Iza Zlatar Bistrice i svih nas je nekoliko neizmjerno teških godina. Mnogi su sretni što su još jednu godinu odradili, mnogi bi rekli i ‘preživjeli’. Svi se, vjerujem, pitamo što nam donosi 2023. godina, a moj bi odgovor na to bio da nas i lokalno i globalno očekuju brojni izazovi i nepoznanice, ali i nada u bolje, sigurnije, izvjesnije. Uostalom, kako to reče Krležin Kerempuh “Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu“, samo što za to “da nekak ne bu“ se trebamo sami boriti i zajedno sa mnom, učiniti našu Zlatar Bistricu boljom i ljepšom, poželjnom za život – poručila je na kraju načelnica Vesna Mikulec.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba