JUBILEJ: DVD Petrovsko proslavilo prvih pola stoljeća djelovanja

VELIKA OBITELJ: Svi zajedno smo u ovih 50 godina ugradili dio svog života, volje i želje za pomoći ljudima u potrebi

Objavljeno: 07.05.2023. zagorjeinternational

Tijekom čitave ove godine DVD Petrovsko sa svojim mještanima, prijateljima, vatrogascima i članovima raznim događajima obilježava 50 godina od osnivanja – od dana otvorenih vrata za djecu, vatrogasnih vježbi operative, aktivnosti u radu s djecom i mladeži, do javno – taktičkih pokaznih vježbi. Nažalost, bilo je i vatrogasnih intervencija, koje su imali u ovoj godini, no i tamo su pokazali svoju snagu i spremnost za pomoć.
Svečanost je započela ispred Vatrogasnog doma, prigodnim programom u kojem su sudjelovale mažoretkinje Petrovsko, Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari, DND Petrovsko i njihov zbor te djeca i mladež ovog DVD-a. Ovi potonji su prikazali svoju spretnost i marljivost u radu prigodnom vježbom prilagođenu njihovom uzrastu, koja je izazvala posebnu pozornost okupljenih.

Nakon toga uslijedila je svečana sjednica, na kojoj je predsjednik DVD-a Željko Presečki istaknuo kako je ono što je viđeno ispred Vatrogasnog doma zapravo budućnost ovog mjesta.

Briga o mladima

– Upravo u radu s njima pokazuje se briga da jednog dana oni mogu preuzeti istaknute uloge u društvenom životu ovog kraja, a napose vatrogastva. Tradicija vatrogastva je puno duža u ovom mjestu, no skupina entuzijasta i zaljubljenika je 2. rujna 1973. godine osnovala ovo društvo, održavši prvu Skupštinu – podsjetio je Presečki, istaknuvši da je sve ove godine naglasak na ljudima.

Željko Presečki

– Svi smo mi zajedno u ovih 50 godina ugradili dio svog života, volje i želje za pomoći ljudima u potrebi te smo zajedničkim snagama obogatili ovo društvo i zajednicu u cjelini, kao jednu veliku obitelj – zaključio je Presečki i zahvalio svim članovima, upravnom i nadzornom odboru, zapovjedniku, tajniku, JVP-u Krapina, ostalim DVD-ima s kojima surađuju, Općini Petrovsko, Krapinsko – zagorskoj županiji, Vatrogasnoj zajednici KZŽ, školi, župi i župniku, donatorima i sponzorima te svim mještanima Općine Petrovsko.

– Ove godine puno se uložilo u nabavku vatrogasne opreme i vozila zahvaljujući sredstvima iz EU fondova kao i donacijama Vatrogasne zajednice KZŽ, Općine Petrovsko i Krapinsko- zagorske županije, stoga se nadam dobroj suradnji i dalje, jer zacrtanih planova koji će se trebati realizirati ima još – najavio je Presečki.

Povodom jubileja izdana je i monografija pod nazivom “Brzo i učinkovito”, autora Drage Kozine, koja na 184 stranica bogatih tekstovima, dokumentima i fotografijama donosi povijest osnivanja i prvih dana vatrogastva u Petrovskom, sve do današnjih dana. Prikazan je i prigodni film, koji je nastao u suradnji s jednom mladom udrugom, u kojem su svi prisutni mogli vidjeti kratki pregled djelatnosti ovog društva.

Drago Kozina

Prigodne riječi čestite uputila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je istaknula zahvalnost svima koji su ugradili dio sebe u ovih 50 godina društva, zatim za očuvanje tradicije, humanost i plemenitost te je uručila prigodnu zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije.

U ime Vatrogasne zajednice KZŽ riječ zahvale i čestitke, u ime predsjednika Stjepana Skulibera i zapovjednika Marijana Lovrenčića, uputio je tajnik Rajko Jutriša koji je istaknuo prije svega zahvalnost za sve ove godine djelovanja te im poželio da budu uspješni u svom daljnjem radu. Također je uručio prigodnu plaketu za ovu veliku obljetnicu u ime Vatrogasne Zajednice KZŽ.

Dodajmo još kako su ovoj prigodnoj svečanosti prisustvovali jedni od prvih entuzijasta koji su osnivali društvo: Edo Presečki, Vladimir Koren i Milan Hršak.
Prigodne riječi zahvale i čestitke uputili su ostali gosti i uzvanici kojima su podijeljene zahvalnice i monografija kao uspomena na ovu današnju svečanost.

Vatrogasna priznanja

Ujedno je to bila prilika da se dodijele vatrogasna priznanja:
Vatrogasne spomenice za 50 godina rada u DVD-u dodijeljene su tako Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iliću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku i Dragutinu Bolfeku. Vatrogasne spomenice za 40. godina rada u DVD-u dodijeljene su Davoru Bolfeku i Milanu Kunšteku, as Vatrogasna spomenica za 10 godina rada u DVD-u uručena je Slavku Leljaku.

Priznanja su uručena i vatrogasnim veteranima: Vladimiru Korenu, Edi Presečkom, Dominiku Presečkom, Milanu Iviću, Milanu Hršaku, Vjekoslavu Hršaku, Dragutinu Bolfeku, Stjepanu Mužaru, Branku Mužaru i Mirku Kunšteku.
Srebrnu Vatrogasnu plamenicu primili su Vladimir Svečnjak, Danijel Poslon, Josip Mužar i Karlo Jugec, a brončanu Vatrogasnu plamenicu Tomislav Mužar, Dino Sopek, Stjepan Poslončec, Antonio Hršak i Slavko Leljak.
Brončanu Vatrogasnu medalju primili su pak Kristina Leljak, Vesna Haramina, Katarina Hršak, Kristina Haramina, Barbara Belošević i Mario Hršak.

Na kraju je još jednom riječi zahvale uputio predsjednik Željko Presečki, zahvalivši svima koje svoje slobodno vrijeme nesebično daruju drugima pomažući u nevolji, onda kada je to najpotrebnije.
Dodajmo još da će s nizom aktivnosti do kraja ove godine obilježiti ova vrijedna obljetnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba