DOSJETLJIVA UMIROVLJENICA: Evo kako najbolje proći kod kupnje WC papira

“Izračun cijene po roli nije moguć jer proizvođači nemaju standardni broj listića u roli, ali je zato…”

Objavljeno: 07.05.2023. zagorjeinternational

Svi oni koji su u inflaciji postali malo oprezniji pa žele provjeriti proizvod prije nego što ga stave u košaricu, shvatili su da s WC papirom nikad ne možeš biti siguran – naime, većina proizvođača na ambalaži navodi informaciju o broju rola i slojeva papira, ali ne i o broju listića ili dužini jedne role, što praktički znači da je za većinu proizvoda usporedba nemoguća.

Naime, brojevi listića u roli razlikuju se ne samo od brenda do brenda, nego i unutar različitih proizvoda istih proizvođača pa podatak o broju rola kupcu baš ne govori previše, da ne spominjemo činjenicu da je potpuno besmislen jer je to jedina informacija o proizvodu koju potrošač lako može doznati i sam prije kupnje, piše Jutarnji list.

Na toaletnom papiru, koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača, samo rijetko stoje informacije na temelju kojih je moguće doznati nešto o količini proizvoda.

– Stavljanje na tržište predmeta široke potrošnje regulirano je Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje kojim je propisano da deklaracija mora biti neizbrisiva, lako uočljiva, čitljiva, opće razumljiva i napisana na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu. Također deklaracija mora sadržavati trgovačku oznaku, naziv marke, naziv i adresu proizvođača, naziv i adresu sjedišta uvoznika te zemlju podrijetla ako se proizvod uvozi, propisane toksikološke i ekološke oznake, uputu za uporabu kada je to potrebno radi pravilnog korištenja i eventualno druge potrebne oznake. Sukladno navedenom označavanje broja rola, listića ili dužine papira neobvezujući su podaci koje proizvođači mogu dobrovoljno staviti u svrhu informiranja potrošača – stoji u odgovoru Jutarnjem listu iz Državnog inspektorata.

No, jedna zagrebačka umirovljenica je otkrila svoj trik koji koristi kad kupuje toaletni papir. Prvo, one koji ne navode informaciju o broju listića uopće ne uzima u obzir, a one druge uspoređuje tako da za svaki paket izračuna cijenu na tisuću listića i tako odabere najpovoljniji paket.

– Izračun cijene po roli nije moguć jer proizvođači nemaju standardni broj listića u roli, ali je zato moguće izračunati cijenu na tisuću listića, što mi se pokazalo najpraktičnijim. Ja sam dokona penzionerka pa tako vježbam mozak – našalila se umirovljenica.

Evo izračuna cijena napravljenog pomoću trika na nasumično odabranim proizvodima – naravno, samo onima na kojima postoji informacija o broju listića isključivo troslojni papir:

HARMONY – 16 rola, 114 listića, 2,99 eura = 1,64 eura na tisuću listića

PALOMA – 16 rola, 127 listića, 4,99 eura = 2,64 eura na tisuću listića

VIOLETA – 10 rola, 150 listića, 4,35 eura = 2,9 eura na tisuću listića

PERFEX – 10 rola, 120 listića, 2,65 eura = 2,2 eura na tisuću listića

DOMAX – 16 rola, 120 listića, 4,51 euro = 2,34 eura na tisuću listića

SANFT&SICHER – 10 komada, 220 listića, 4,65 eura = 2,11 eura na tisuću listića

ZEWA – 10 rola, 150 listića, 5,29 eura = 3,5 eura na tisuću listića

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba