Fenomenalno otkriće

Arheolozi pod morem kod Korčule otkrili cestu staru sedam tisuća godina!

Objavljeno: 07.05.2023. zagorjeinternational

Arheolozi su ovog vikenda kod Korčule ispod naslaga morskog mulja otkrili cestu staru čak sedam tisuća godina.
Voditelj istraživanja, Igor Borzić sa studija Arheologije Sveučilišta u Zadru, primijetio je čudne strukture u moru uvale Gradine, nakon čega je arheološki tim utvrdio da se na četiri do pet metara dubine nalazi istovjetno naselje kao na Solinama, piše 24 sata.

FOTO: V. Katavić

Na lokalitetu su, osim ceste, pronađeni i neolitički artefakti poput kamenih sječiva, kamene sjekire i ulomci žrvnjeva. Premda su u podvodno arheološko istraživanje krenuli zbog lokaliteta Soline, pronašli su cestu koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule.

Radiokarbonskom analizom očuvanog drva pronađenog u prošloj kampanji, utvrđeno je da cjelokupno naselje datira još od 5. stoljeća prije Krista, a ljudi su, dodaju, ovom cestom, koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje Hvarske kulture s obalom otoka Korčule, hodali prije sedam tisuća godina.

Ovo je istraživanje rezultat suradnje više institucija i tvrtku, a uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru bili su Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba