Poznato i koliko je teška kruna koju će nositi

Evo svih detalja današnje krunidbe kralja Charlesa 

Objavljeno: 06.05.2023. zagorjeinternational

Danas je na redu izuzetno važan događaj za Ujedinjeno Kraljevstvo, krunidba kralja Charlesa III., a cijeli je program počeo već ranom zorom, u 7 sati ujutro, kada su se otvorila brojna mjesta za promatranje duž glavne rute procesije. 

Od 8.15 sati gosti Westminsterske opatije počeli su pristizati radi opsežnih sigurnosnih provjera, piše Jutarnji list, a od 8.30 je na tamošnjim televizijama započeo prijenos, dok se u 10.30 očekuje dolazak važnih gostiju na krunidbu, uključujući članove kraljevske obitelji, šefove država i bivše premijere. Ipak, među njima neće biti predsjednik Zoran Milanović zbog kvara na avionu, piše Index.hr.

U 11.20 počinje kraljevska povorka od Buckinghamske palače. Charles i Camilla putovat će kočijom službeno načinjenom za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II., 2012. Povorka će proći pored mnogih poznatih londonskih znamenitosti na putu do Westminsterske opatije. Napustit će Buckinghamsku palaču kroz Central Gate i nastaviti niz The Mall, prije prolaska kroz Admiralty Arch. Povorka će zatim proći duž južne strane Trafalgar Squarea, prije nego što skrene niz Whitehall, Parliament Street i prema Abbeyju. U 11.53 je predviđen dolazak kočije do velikih zapadnih vrata Westminsterske opatije.

Točno u podne započinje i sama ceremonija krunidbe kojoj će prisustvovati 2000 uzvanika. Krunidba će trajati oko dva sata. Poznato je i da kruna koju će Charles nositi ima okvir od punog zlata, teška je 2,23 kilograma, a ukrašena je s 444 draga kamena.

Nakon krunidbe, kralj Charles će biti ispraćen od krunidbene stolice do prijestolja, simbolično preuzimajući svoje kraljevstvo.

Kraljica će biti pomazana, potvrđena i okrunjena u jednostavnoj ceremoniji odmah nakon odavanja počasti, no novost je da će se i to odvijati pred očima javnosti, a ne iza paravana. 

U 14 sati planiran je povratak od Westminsterske opatije do Buckinghamske palače. Ići će se istom rutom kao i prije, ali će biti većeg opsega. Uključivat će gotovo 4000 članova vojnog osoblja, a ova velika ceremonijalna operacija bit će najveća te vrste u generaciji. 

U 14.45 slijedi kraljevski pozdrav na zapadnoj terasi vrta Buckinghamske palače, a onda u 15.15 će 15 članova kraljevske obitelji, među kojima se očekuje princ William, Kate Middleton i njihovo troje djece, zauzet će svoje pozicije na balkonu Buckinghamske palače. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba