Može prijeći 160 kilometara, dvaput više nego dva električna komunalna vozila

BUDUĆNOST DANAS: U Beču otpad prikuplja specijalizirano vozilo na vodik

Objavljeno: 06.05.2023. zagorjeinternational

Bečka Čistoća nedavno je predstavila prvo specijalizirano vozilo na vodik i tako dala uvid u budućnost prikupljanja otpada. Prototip vozila testira se na Dunavskom otoku.

U Beču odnedavno prometuje prvo vozilo za prikupljanje otpada s pogonom na vodik. U testnoj fazi, umjesto dizelskog vozila, čisti površine na popularnom rekreacijskom području Dunavski otok, jako je tih, siguran i klimatski neutralan. Vodik toči u punionici bečkog energetskog poduzeća Wien Energie u susjednom gradskom okrugu Floridsdorf, a ekološku struju crpi iz fotonaponskog postrojenja matičnog Magistratskog odjela za gospodarenje otpadom, čistoću i vozni park (MA 48).

Čitav projekt prate stručnjaci Tehnološkog sveučilišta u Beču kako bi se prilikom sljedeće nabave vozila moglo posegnuti za iskustvom iz prakse. Cilj je bečke Čistoće dizelska vozila zamijeniti vozilima na alternativni pogon, a budućnost će pokazati koja je od dvije vrste pogona – na vodik ili struju – prikladnija. U bečkom odjelu MA 48 već su dva električna vozila za sakupljanje otpada u pogonu. Izdržljivost baterije pri različitim temperaturama i rutama odnosno prikupljanju različitih vrsta otpada također se svakodnevno nadzire i prati. 

Omiljeno rekreacijsko područje 

Prototip vozila za prikupljanje otpada uz jedno napajanje (za dvanaest minuta) može prijeći 160 kilometara, dvaput više nego dva električna komunalna vozila. Dva gorivna članka od po 30 KW tijekom vožnje pune bateriju kapaciteta 85 kWh. Komunalno vozilo na vodik testira se na Dunavskom otoku, a kako je to jedno od omiljenih mjesta za odmor mnogih Bečana, sigurnost posjetitelja jedan je od prioriteta bečke Čistoće. Prilagođen položaj za upravljačem u niskopodnoj kabini vozaču omogućuje dobar pregled okoline i prolaznika. Vozilo od 17 tona i zapremnine 23 m3 zasad će prikupljati miješani otpad i plastiku.

– Beč je već učinio važne korake prema svom cilju da gradski vozni park postane klimatski neutralan do 2030. – izjavio je član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky prilikom predstavljanja prvog specijaliziranog vozila na pogon na vodik.

Vozni park broji 3100 vozila, od toga su 183 električna, a neprestano se radi na njihovom povećanju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba