VARAŽDIN: Gradski HNS zabrinut zbog 30 milijuna eura kredita za rješavanje problema s balama

KLOPOTAN: Uzeti kredit na 12 godina znači da će se njime baviti još tri gradonačelnika

Objavljeno: 05.05.2023. zagorjeinternational

Uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Varaždina, gradski je HNS održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostaloga, najistaknutija tema bio kredit za bale. Kako je istaknuo predsjednik Igor Klopotan, smatra kako je kredit od 30 milijuna eura na 12 godina ‘zabrinjavajuć’ jer bi to značilo da će on dočekati još tri gradonačelnika. 

– Pitanje je da li mi kao grad to možemo, te koliko će manjih projekta, infrastrukturnih ili obrazovnih, stati zbog toga. Drugi problem je što gradska uprava nije izašla van i objasnila građanima na koji će način otplaćivati taj kredit niti kako će tražiti sufinanciranje fonda, a vidimo u materijalima da se računa i na sufinanciranje fonda. Međutim, nismo vidjeli niti pismo namjere, niti ugovor, ni nikakvu obvezujuću ponudu fonda da će sufinancirati – zabrinut je Klopotan.

Istaknuo je potom i još jedan kredit od pet milijuna eura za modernizaciju javne rasvjete. 

– To nam nije trebalo. Trebali smo ići na ‘ESCO’ model, odnosno na javnoprivatno partnerstvo gdje privatni partner rješava rasvjetu, održava je 10 godina i naplaćuje se kroz uštede – pojasnio je. 

Uz to, još jedna stvar iz govora gradonačelnika Nevena Bosilja ga je posebno zasmetala. Naime, kako je rekao Bosilj prilikom otvorenja Habdelićevog trga, ulaganja na području Varaždina će dobrim dijelom ići u korist centra grada.

– Smatram to pljuskom svima u prigradskim naseljima, pogotovo zato što sam ih obišao i uvidio da su u jako lošem stanju – zaključio je Klopotan.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba