KOLEGIJ RAVNATELJA: Predstavljen Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi

Župan Stričak: Planiramo nabaviti dronove za sve škole

Objavljeno: 04.05.2023. zagorjeinternational

U Srednjoj školi “Arboretum Opeka“ Marčan održan je redovni kolegij ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojem se raspravljalo o kampanji za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj godini 2023./2024., o vaučerima za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba, kratkim lancima opskrbe, mentalnom zdravlju, predstavljen je Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, najavljena je ovogodišnja Maturantika, a najavljena je i podjela dronova svim županijskim školama.  

Kolegij je vodio župan Anđelko Stričak, a uz njega su kolegiju, osim svih ravnatelja te predstavnika OPG-ova, nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek kao i Senka Horvat iz Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.  

Župan Stričak je naglasio kako je posljednjih godina sve više naglašena ideja o potrebi razvoja domaćeg prehrambenog sektora odnosno lokalne proizvodnje hrane.  

– Od malih je nogu potrebno poticati učenike da vrednuju postignuća svojih sugrađana, a pogotovo kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji koja je vrlo zahtjevna. Naši vlasnici OPG-ova posvećuju proizvodnji puno truda, vremena i umješnosti kako bi došli do kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda. Preporuka školama, ali i svim građanima je da kupuju domaće poljoprivredne proizvode koji osvajaju medalje na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Osim zdrave prehrane koja je vrlo važna, ove godine planiramo još jedan iskorak, a to je nabavka dronova svim Županijskim školama – rekao je Stričak.  

Tom prigodom je ravnateljima osnovnih škola podijeljen katalog poljoprivrednih proizvođača Varaždinske županije s osnovnim informacijama o poljoprivrednim proizvodima te su ujedno i poljoprivredni proizvođači predstavili svoje proizvode (OPG Cafuk, OPG Pocedulić, OPG Andreja Petrović, Uljara Agroprom Patrčević, OPG Namjesnik i Zadruga Terra Fructus).  

Pročelnik Huđek je naglasio kako će bez obzira na sve financijske izazove u području poslovanja škola, Varaždinska županija osigurati financijska sredstva za nabavu nastavnih pomagala u području novih tehnologija.  

– Kampanja za upise u prvi razred srednjih škola odvijati po sajmenom modelu na četiri lokacije, u Varaždinu, Ludbregu, Novom Marofu i Ivancu za 42 osnovne škole s područja Varaždinske županije – rekao je Huđek te dodao kako će se Varaždinska županija od svojih maturanata oprostiti kroz prigodni program pod nazivom Maturantika koja će trajati od 24. do 26. svibnja ove godine.  

Najavljen je i European RoboCup Junior, natjecanje u robotici koje će se održati u Varaždinu od 7. do 10. lipnja u Sportskoj dvorani Arena. Na natjecanju se očekuje oko 200 timova iz 18 zemalja s približno 650 učenika, a uz njihove mentore i pratnju bit će oko 1000 sudionika. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba