PROMOTORICE ZAGORJA: ŽVG “Kajda” iz Mača donosi priču s međunarodnog festivala zborova ‘FAKS’

“Kako je bilo u Istri? Savršeno!“

Objavljeno: 04.05.2023. zagorjeinternational

Proteklog se vikenda, od 20. do 23. travnja, u Vrsaru okupilo više od 200 pjevača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Italije te njih još preko 100 iz lokalnih zborova, a zajedno su muzicirali u Vrsaru, Rovinju, Funtani i Pazinu. Naime, održan je Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva, ’FAKS’. Međunarodna je to manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera nastala na ideji cjeloživotnog učenja i ljubavi prema amaterskom stvaralaštvu.

Među brojnim sudionicima, Zagorje je predstavila Ženska vokalna grupa “Kajda” iz Mača, a članice su još uvijek pune dojmova. Kako kažu, stečena su mnoga nova poznanstava, a uživalo se i u pregršt odlične glazbe. Sve zajedno, kažu, more novih uspomena. 

– Koncerti su se odvijali svaki dan uz zgusnut raspored raznih dodatnih aktivnosti koje su ovaj boravak u Istri učinile zaista posebnim – kažu nam Kajde. 

Sjajna organizacija 

Prvog dana festivala održana je svečana parada sudionika festivala Vrsarom do Crkve sv. Marije od mora gdje je održan koncert otvorenja festivala. Sljedećeg su dana svi posjetili Rovinj te je svaki zbor uz vlastitog turističkog vodiča upoznao ljepote grada, a za kraj su svi zajedno ispred Crkve sv. Eufemije zapjevali svečanu pjesmu Istarske županije “Krasna zemljo, Istro mila”. Nakon uživanja u Rovinju, navečer su održani koncerti prijateljstva u Vrsaru i Funtani  gdje su “Kajde” održale koncert sa zborom “Coro polifonico Trichiana” iz Italije.

U subotu je u jutarnjim satima održana vokalna radionica i proba svih pjevača za pripremu zajedničke pjesme “Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla “Jalta, Jalta“, a nakon toga još jedan izlet – brodom od Vrsara do Limskog kanala. Subota je bila i dan za druženje za okruglim stolom, ali i revijalni koncert  u Pazinu gdje su u velikoj dvorani Spomen doma održali, kažu, zaista jedan predivan koncert nabijen emocijama i zajedništvom. 

– Voditelj koncerta bio je Ronald Braus, koji je uz nas zapravo, uz predivnu domaćicu direktoricu festivala Ines Kovačić Drndić, bio sva četiri dana, a moć svog glasa pokazao nam je na glazbenoj radionici u subotu – ispričale su “Kajde”.  

Kao i svaki koncert, i ovaj je završio velikom zabavom u agroturizmu “Krculi” gdje su svi zajedno uživali u istarskoj glazbi, specifičnom ambijentu, tradicionalnoj hrani i piću, a plesalo se do dugo u noć. 

Festival je završio u nedjelju razgledom Vrsara te pozdravnim riječima, razmjenom poklona organizatora i sudionika te emotivnim rastankom. 

– Još sabiremo dojmove, jedan prekrasan festival, zajedništvo generacija od 20 do 90 godina, neopisiva energija. Mnogo puta smo se zahvalile organizatorima za vrijeme festivala, svaki detalj bio je organiziran do savršenstva, bez ikakvih problema. Također, zahvalile bi i Općini Mače te sponzorima koji su nam omogućili ovo glazbeno putovanje, jer bez njih cijelu ovu glazbenu avanturu ne bismo uspjele realizirati – kažu “Kajde”. 

Podrška Općine 

Kao i uvijek do sad, Kajde su s ponosom promicale svoju tradiciju i izazivale pažnju onim što ih čini posebnim, a to je folklorno pjevanje. U izabranom repertoaru prikazale su širinu svojeg 20-godišnjeg djelovanja, a neke od pjesama koje su otpjevale su “Suza za zagorske brege”, “Vu plavem Trnaci”, “Ave Maria”, “Pri svetem Roku”, svoje autorske pjesme “Kam to vrijeme tak leti” i “Kukuvača”, te istarsku “Daleko je” i makedonsku “Eleno Kerko”.

“Kajdama” je na predstavljanju Zagorja, a posebno općine Mače, zahvalila i načelnica Mladenka Mikulec Šimunec. 

– Želim zahvaliti curama na promociji našeg Mača i Zagorja, te da i sljedeće godine, kao što su rekle, ponovno otputuju na ‘FAKS’, a mi ćemo im svakako dati punu podršku na tom putovanju – poručila je Mikulec Šimunec.  

Inače, ‘FAKS’ festival je prepoznat od strane Europske asocijacije festivala i uvršten u popis “Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)” i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022/2023 godinu. Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba